BiHPolitika

U Brčkom obilježen Dan otpora

U okviru programa obilježavanje 25. godišnjice 108/215. Viteške motorizovane brigade A RBiH Brčko danas je u brčanskom naselju 4. juli obilježen Dan otpora agresije na grad Brčko, u organizaciji Koordinacije boračkih udruženja Armije Republike BiH.

Okupivši se na mjestu gdje su prije 25 godina goloruki krenuli i odbranu svojih i života svojih porodica nekadašnji borci, članovi njihovih porodica, prijatelji i komšije prisjetili su se 1.maja 1992. godine koji je zauvijek promijenio živote ljudi na ovim prostorima.

“1. maja 1992. godine ovdje su počeke prve borbe u našem gradu i ovdje je pala i prva žrtva. Danas  je koordinacija boračkih udruženja, predstavnici političkih partija i drugih organizacija u Brčko distrikta i građani MZ 4. juli i Brčko distrikta sus e sjetili tog dana i odali dužno počast ljudima koji su položili živote u borbi za svoj grad” rekao je Avdija Banda, predstavnik Koordinacije boračkih udruženja Armije RBiH.

Teško je bilo ovim ljudima prisjećati se tih dana, kada se ginulo i borilo za goli život. No upravo zbog poginulih, između ostalog i činjenice da je na ovom mjestu pala prava žrtva u ratu, rahmetli Sakib Adžajlić, važno je da okupljanja poput ovih uđu u tradiciju. Na mjestu gdje su danas obilježili ovaj datum planirana je i izgradnja spomenika šehidima i poginulim borcima.

Screen Shot 2017-05-01 at 11.25.41

“Ovih dana radimo na pripremi projekta i planske dokumentacije za izgradnju spomenika na 4. julu. Imali smo poteškoća oko lokacije, izabrali smo upravo ovu pa ćemo nadam se imati i više razumijevanja od naših građana. Posao je težak jer već treći pita pokušavamo da izgardimo taj spomenik međutim sada smo obezbijedili i neka novčana sredstva i nadam se da će ove godine biti urađeno bar 50%” Fedid Mujdanović, predsjednik Ogranka Boračke organizacije 4. juli.

Današnji događaj bio je samo prvi u nizu obilježavanja 25. godišnjice 108/215. Viteške motorizovane brigade  Armije Republike BiH.

Izvor: brcko.tv

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close