BiHPolitika

U Bihaću uhapšen Hamdija Abdić Tigar

Pored Abdića, uhapšene su još četiri osobe. U toku su pretresi više objekata na području USK, a provode ih pripadnici Federalne uprave policije.

Iz FUP-a su nam potvrdili da vrše pretrese, ali da će više informacija biti saopćeno naknadno.

Vlado Šantić ubijen je 8. marta 1995. godine, nakon što su ga iz Hotela “Sedra” odveli pripadnici jedinice kojom je navodno komandovao Hamdija Abdić.

Materijal koji je Međunarodnoj komisiji za nestale osobe (ICMP) dostavljen na analizu, a za kojeg se smatralo da su posmrtni ostaci generala Hrvatskog vijeća odbrane Vlade Šantića, nije podoban za DNK analizu, potvrđeno je 2014. godine.

Koštani uzorci koji su pronađeni u buretu na Grabežu kod Bihaća nisu bili upotrebljivi u smislu da bi se iz njih mogla izolovati DNK.

“Na istom smo kazanu Vlado i ja jeli i istu smo muku mučili. Ne znam što se s njim dogodilo, ne mogu potvrditi ni da je mrtav ni da je živ, jer nema dokaza ni za jedno ni za drugo. Ja ga nisam ubio. Svi su na mene navalili kao budale, sa svih strana me optužuju. Neka dokažu ili neka me ostave na miru”, izjavio je Tigar 2014. godine.

Vladimir Šantić je nestao 9. marta 1995. Bio je general HVO-a i zapovjednik 101. pukovnije. Šantić je jedan od osnivača HDZ-a u Bihaću i bivši potpredsjednik stranke.

Hamdija Abdić Tigar je bio komandant 502. viteške brigade Petog korpusa Armije BiH, a sada je vijećnik SDA u Gradskom vijeću Bihaća.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close