U BiH se »surfa« najsporije u Evropi!

Balkanske zemlje koriste najsporiji internet u Evropi, a ubjedljivo najlošija situacija je u BiH, gdje se „surfa“ brzinom od 1,97 megabita u sekundi (mbps), što je pet puta sporije od najbrže evropske zemlje!

Ovo je pokazalo istraživanje portala Mashable, prema kojem, poređenja radi, stanovnici BiH koriste internet koji je oko sedam puta sporiji od interneta u Južnoj Koreji, zemlje sa najbržim internetom u svijetu, ali i pet puta sporiji od interneta koji koriste Česi i Letonci, koji imaju najbrži internet u Evropi.

Kada je u pitanju Balkan, istraživanje je pokazalo da je brzina interneta u Makedoniji 3,3 mbps, Hrvatskoj 3,24, Albaniji 2,8, Srbiji 2,39, ali sa druge strane u Bosni i Hercegovini je ubjedljivo najsporiji i iznosi 1,97 mbps.

Ova studija je pokazala i da ostale evropske zemlje koriste znatno brži internet od zemalja Balkana pa se tako u Češkoj koristi internet brzine 9,6 mbps, Austriji 7,5, Rumuniji 7,5, Njemačkoj 6,9, Mađarskoj 6,6, Slovačkoj 6,2 i Sloveniji 5,8 mbps.

„Prosječna brzina širokopojasnih veza u svijetu u prvom tromjesečju ove godine porasla za četiri odsto i trenutno iznosi 3,1 mbps. Prema tome, skoro u svim zemaljama Balkana se koristi internet čija je brzina ispod svakog svjetskog prosjeka“, navedeno je u ovom istraživanju.

Među zemljama sa najbržim internetom u svijetu ne nalazi se nijedna zemlja iz regije Balkana, Latinske Amerike i Afrike.
Kada su u pitanju zemlje sa najbržim internetom na svijetu odmah nakon Južne Koreje, nalazi se Hongkong i Švajcarska.

Brzina interneta u Južnoj Koreji je 14,2, a slijedi Japan sa 11,7, Hongkong 10,9 , Švajcarska 10,1 i Holandija sa 9,9 mbps.
Iz „HT Eroneta“ je saopšteno da ova firma prati svjetske telekomunikacijske trendove i ulaže značajna sredstva u infrastrukturu i opremu.

„Nažalost, Zakon o javnim nabavkama, koji ne omogućava fer utrku s konkurencijom, bitno usporava realizaciju mnogih projekata, jer privatne kompanije ne podliježu tom zakonu i investiraju bez većih poteškoća“, pojašnjavaju u „HT Eronetu“.

Iz ove firme pojašnjavaju da i usprkos tome svim korisnicima nude kvalitetnu uslugu pa i kada je ADSL u pitanju.
„U ponudi imamo nekoliko paketa s različitim brzinama prijenosa podataka i oni zadovoljavaju potrebe naših korisnika.

Primjedbe korisnika na brzinu su rijetke. Naša internet veza posebno je prepoznata kao kvalitetna i postojana, a i ubuduće ćemo stalnim ulaganjima korisnicima nuditi još kvalitetniju uslugu“, istakli su u „HT Eronetu“.

Iz PR službe „M:tela“ je saopšteno da analizirajući šta je ono što korisnici žele, internet paketi ove kompanije u okviru ADSL i „Open“ ponude kreirani su tako da su, po optimalnim cijenama, količine podataka korištenih na internetu i vrijeme provedeno na internetu neograničeni.

„Brzine pristupa korisnici sami biraju u okviru palete paketa dostižući brzinu do 10 megabita u sekundi. Poslovnim korisnicima omogućene su mnogostruko veće brzine u okviru biznis rješenja za prenos podataka.

Sve to je rezultiralo činjenicom da nije zabilježen značajan broj žalbi na ovu temu. Kontinuirana ulaganja u infrastrukturu dovode do toga da se brzina pristupa internetu povećava iz godine u godinu, što naši korisnici, čiji broj se takođe povećava, svakako prepoznaju“, navode u PR službi ove kompanije.

Nezavisne novine

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close