U BiH se ozbiljno krše radnička prava!

BiH je zemlja u kojoj se ozbiljno krše radnička prava. Navedeno je to u izvještaju “ITUC globalni indeks prava: Za radnike najgore zemlje u svijetu 2014.” Međunarodne konfederacije sindikata.

Na Trećem svjetskom kongresu Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC), koji se od 18. do 23. maja održavao u Berlinu, predstavljen je novi globalni indeks radničkih prava koji rangira 139 zemalja na temelju 97 međunarodno priznatih indikatora, kako bi procijenio razinu zaštite radničkih prava u zakonima i u praksi, prenosi Index.hr.

Prema podacima za razdoblje od marta 2013. do marta 2014. godine, Srednjoafrička Republika, Libija, Palestina, Somalija, Južni Sudan, Sudan, Sirija i Ukrajina su zemlje u kojima su radnici u najgorem položaju.

Ocijenjene su indeksom 5+ što označava zemlje u kojima nema nikakvog jamstva za poštivanje prava radnika jer vlada potpuno bezvlađe.

Među 18 zemalja s indeksom 1, gdje su povrede radničkih prava iznimke, nalaze se naprimer Njemačka, Francuska i Norveška, ali i Slovačka te Crna Gora.

Indeksi radničkih prava:
1 – kršenje radničkih prava kao iznimka, a ne pravilo: 18 zemalja
2 – ozbiljno kršenja radničkih prava: 26 zemalja
3 – redovita kršenja radničkih prava: 33 zemlje
4 – sistemska kršenja radničkih prava: 30 zemalja
5 – nema garancije radničkih prava: 24 zemlje
5+ – nema garancije radničkih prava jer vlada potpuno bezvlađe: 8 zemalja

avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close