U BiH pod minama oko 100.000 kvadratnih metara sumnjive površine

Federalna uprava civilne zaštite u posljednja tri mjeseca uništila je oko 4.500 neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS), potvrdio je za bh. novinsku agenciju Patria Sead Vrana šef Odsjeka za uklanjanje NUS-a FUCZ.

“Nije sve bilo posljedica vodene bujice koja je donijela mine, već i zaostali NUS u kućama građana u poplavljenim područjima” – kazao je Vrana i dodao da su ekipe FUCZ svakodnevno bile na terenu.

“U jednom danu znali smo pronaći 40 do 50 neeksplodiranih ubojitih sredstava, a nakon poplava uništeno je između 1.500 i 2.000 komada NUS-a”– navodi Vrana.

Direktor FUCZ Fahrudin Solak kazao je za Patriu da sada postoji 100.000 kvadratnih metara sumnjive površine s obzirom na pomjeranje NUS-a tokom majskih poplava iz označenih minskih polja.

“Nakon povlačenja rijeka nalazili smo velike količine NUS-a na obalama rijeka. Bombe, tenkovske i haubičke granate, a voda je ušla u minska polja” – navodi Solak.

On je istakao da je u tim danima kada su u BiH bile poplave, rijeka Bosna mogla donijeti mine čak iz Maglaja do Orašja.

“Krajem augusta pripadnici FUCZ sa češkim kolegama deminerima radit će na čišćenju korita rijeke Save. U svakom slučaju radit će se na čišćenju sumnjivih površina, a kolege iz BH MAC su na terenu i rade markiranje i označavanje terena” – navodi Solak.

NAP

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close