Košarka U-20: Pobjeda BiH protiv Belgije, a Nurkić najkorisniji igrač EP

Naša reprezentacija do dvadeset godina je na pravi način završila Europsko prvenstvo koje se ovih dana održavalo u Sarajevu. Savladali smo reprezentaciju Belgije rezultatom 76:70 i na taj način došli do zlatne medalje. Izabranici selektora Alena Abaza su odigrali fantastičan turnir i na kraju ubilježili svih osam pobjeda.

U prvoj četvrtini meča, Belgijanci su dobili prvu četvrtinu igre rezultatom 23:16 i poveli odmah. No, sjajna igra naših momaka u drugoj dionici i poveli smo rezultatom 39:38 pred ulazak u drugo poluvrijeme.

Sa odličnom igrom smo nastavili i u trećoj četvrtini meča i dobili smo je rezultatom 19:11. Na ulasku u posljednjih deset minuta smo imali deset poena viška. Napravili smo dvocifrenu prednost i ulazili u završnicu.

Belgijanci su sa nekoliko vezanih trica došli na samo dva poena zaostatka, ali je onda kapiten Jusuf Nurkić preuzeo stvar u svoje ruke i riješio meč. Nurkić je bio najefikasniji igrač u našoj reprezentaciji sa čak 34 poena, 13 skokova i 4 asistencije.

Stefan Glogovac je još jednom ponudio sjajan meč sa 19 poena i 5 skokova, dok su Adin Vrabac i Nedim Buza ubacili po 10 poena. Na drugoj strani najbolji je bio Emmanuel Lecomte sa 22 poena, dok je Naim El Khounchar ubacio 21 poen.

kosarka-u-20-bih-vs-belgija-finale-01

Bosna i Hercegovina: Zahiragić 1, Vuković, Damjanović, Vrabac 10, Dedić, Nurkić 34 (13 skokova, 4 asistencije), Ahmedić 2, Alibegović, Delalić, Buza 10, Glogovac 19 (5 skokova), Lulić.

Belgija: Hemeleers 9, El Khounchar 21, Renard, Stevens, Lecomte 22 (7 skokova), Lambot, Vanwijn 1, van Vliet 15, Van Caeneghem, Bako 2, Francois, Mollekens.

kosarka-u-20-bih-vs-belgija-finale-02

Dvojica naših reprezentativaca Adin Vrabac i Jusuf Nurkić su izabrani u najbolju petorku Europskog prvenstva. Adin Vrabac je u prosjeku bilježio 11.9 poena, imao 4.0 skokova i 3.6 asistencija po svakom meču. Jusuf Nurkić je bio drugi najbolji strijelac na prvenstvu sa 21.4 poenom u prosjeku i najbolji skakač sa 12.0 skokova u prosjeku.

Nurkić je proglašen i za najkorisnijeg igrača cijelog Europskog prvenstva.

wwww.magazinplus.eu – KS BiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close