BiHPrivreda

U BiH oko 130.000 žiranata otplaćuje tuđe rate

U BiH trenutno oko 130.000 žiranata otplaćuje rate dužnika koji su u trenutku odobrenja kredita već bili prezaduženi, odnosno  kreditno nesposobni.

Ovo tvrde u Udruženju za zaštitu žiranata BiH, u kojem naglašavaju da muku sa otplatom tuđih kredita muči oko 200.000 građana.

“Dvije trećine njih praktično je prevareno, jer ih, kad su potpisivali ugovore, banke nisu upoznale sa prezaduženošću dužnika. Sada su ti ljudi u situaciji da strahuju šta će biti sa njihovom imovinom – kaže za EuroBlic, predsjednik ovog udruženja Jovica Cvjetković.

Prema njegovim riječima, zbog nemogućnosti da otplaćuju kredite onih koji su pare digli i potrošili, u BiH je proteklih godina ruku na sebe diglo oko 35 žiranata.

“Ostali strepe od sudskih presuda, koje uglavnom idu na njihovu štetu. Tako će ove godine, zbog neizmirenja kredita, banke samo na teritoriji Šamca prodati čak 150 kuća i stanova, od čega 70% stambenih jedinica žiranata”, kaže Cvjetković.

Analiza pomenutog udruženja pokazuje da svaki od žiranata godišnje u prosjeku otplati oko 2.000 KM tuđeg duga. Podsjećaju da je najveća ekspanzija sumnjvih kredita, koji su uzimani na rok otplate od pet do deset godina, bila u periodu od 2005. do 2008.

“Da bismo bar neke zaštitili od pljenidbe imovine, tražimo da nadležne institucija najprije iscrpe sve mehanizme naplate od dužnika, pa da tek onda idu na imovinu žiranata. U suprotnom, mnogi od nas će načisto propasti, i finansijski i zdravstveno”, ističe Cvjetković.

U Udruženju banaka BiH priznaju da se u ranijem periodu dešavalo da je dužniku koji je već imao i po desetak kredita odobren novi, ali da je riječ o izuzetno rijetkim slučajevima.

“Žiranti koji smatraju da su prevareni imaju pravo da tuže dužnika i tako naplate sve što su platili za njega. Međutim, ovo pravo malo ko koristi. S druge strane, banke u posljednje vrijeme sve češće kao garant otplate koriste hipoteke ili polise osiguranja – ističe za EuroBlic, predsjednik Udruženja banaka BiH Mijo Mišić.

Izvor: capital.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close