U BiH manje čak 2.800 prvačića

Nova školska godina u BiH počet će s alarmantno manjim brojem upisane djece, a u nekim područjima broj prvačića čak je i prepolovljen. To pokazuju privremeni podaci ministarstava nauke i obrazovanja, iako će se tačan broj znati tek nakon posljednjeg dana avgusta, kada službeno bude okončan upis. Prema sadašnjim procjenama, u prve razrede osnovnih škola širom BiH bit će upisano 2.800 djece manje nego prošle godine.

Prvi put u klupe u FBiH najesen bi trebalo sjesti oko 21.000 djece, što je za 2.000 manje nego lani. No, iz nadležnih ministarstava kažu da ne treba očekivati znatnu razliku između trenutnih i konačnih podataka.

Manji broj prvačića u narednoj školskoj godini potvrdio je i predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja BiH Selvedin Šatorović.
 

Okvirne procjene

 

– Ovogodišnji „nestanak“ velikog broja razrednih odjeljenja je očekivan, a riječ je o trendu koji je prisutan već nekoliko godina – kazao je Šatorović.

Broj prvačića ne smanjuje se samo u slabo razvijenim brdsko-planinskim područjima nego je takav trend prisutan i u pojedinim dijelovima velikih gradova. Primjerice, sarajevske škole iz godine u godinu imaju sve manje djece.

Ista je situacija i na području SBK, gdje je broj upisanih prvačića manji za 1.004. Zbog smanjenja broja učenika, manji će biti i broj odjeljenja, pa 17 škola u SBK ne ispunjava potrebne pedagoške standarde, jer imaju manje od 16 razreda.

Približan nivo

U školama u RS u posljednje četiri godine upisano je gotovo 800 prvačića manje, što je, kako ocjenjuju u Ministarstvu prosvjete i kulture RS, porazan i zabrinjavajući podatak.

– U prošloj školskoj godini upisana su 10.154 prvačića. Okvirno, ove godine to bi moglo ostati na približno istom nivou – istakla je portparol Ministarstva prosvjete i kulture RS Branka Rogač.

Upisi po općinama

Kada se pogleda upis djece u prve razrede po općinama, svake godine najviše ih je u Sarajevu, Banjoj Luci, Travniku, Tuzli, Mostaru, Bijeljini i Doboju, dok u manjim općinama u školske klupe prvih razreda sjedne tek desetak djece.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close