U avgustu ističe rok Ustavnog suda Federacije BiH: Nema izdavanja uvjerenja iz vojne evidencije?

Moguće je, terenski uredi grupa za pitanje vojnih evidencija Ministarstva za boračka pitanja Federacije BiH, 13. avgusta ove godine prestat će izdavanje uvjerenja o pripadnosti oružanim snagama, načinu i okolnostima ranjavanja – pogibije, uvjerenja o obavljanju komandne dužnosti, čina, uvjerenja o dobivenom ratnom priznanju, čime bi se otežala ionako tegobna kontrola boračke populacije, ali i ostvarivanja prava na penziju po Zakonu o povoljnijem penzionisanju boraca, kaže Martin Frančešević, pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca.

Oslobođenje

Sudska odluka

Naime, gašenjem federalnog ministarstva odbrane, poslove vojnih evidencija preuzelo je Ministarstvo za boračka pitanja Federacije BiH, što je regulisano Uredbom o privremenom preuzimanju dijela funkcija prijašnjeg ministarstva odbrane. Uredba je, podsjetimo, u međuvremenu doživjela izmjene, pa ju je Ustavni sud Federacije BiH, na apelaciju Živka Budimira, predsjednika FBiH, proglasio neustavnom i naložio da se u roku od šest mjeseci oblast vojne evidencije zakonski uredi. Tih šest mjeseci ističe 13. avgusta ove godine.

“Vlada FBiH je na sjednici u Mostaru (20. juni 2013.) utvrdila i u parlamentarnu proceduru, po skraćenom postupku, uputila prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave. Kod federalnog Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, promijenjena je odredba koja se odnosi na poslove vojnih evidencija. Predstavnički dom Parlamenta FBiH je usvojio izmjene i dopune, ali Dom naroda – nije. Potonji su svoju sjednicu zakazali za 10. rujan ove godine. Dakle, kasno. Tim prije što se ne zna hoće li na dnevni red sjednice biti uvrštene spomenute izmjene i dopune. Ako i budu na dnevnom redu i usvoje je, svoj potpis treba da stavi i predsjednik FBiH, potom slijedi objava u Službenim novinama. Sve to traje mjesec, dva. Kako god, Uredba o privremenom preuzimanju dijela funkcija prijašnjeg federalnog ministarstva odbrane, po kojoj smo radili i izdavali uvjerenja, prestaje važiti 13. kolovoza i, budući nam Uredba više nije uporište, pitanje je možemo li ih nakon 13. kolovoza izdavati!”, objašnjava Frančešević.

Disciplinska

Kaže, o svemu je prije tridesetak dana aktom obavijestio kabinet premijera FBiH. Kabinet je, pak, njega obavijestio da je akt proslijeđen resornom ministru (Zukan Helez). Ministar je svom pomoćniku odgovorio, šestom ili sedmom po redu, disciplinskom prijavom i to zbog toga što je državni službenik i njegov potčinjeni Frančešević prekoračio službene ovlasti direktno se obrativši premijeru.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close