Tvornica cementa Kakanj ulaže 20 miliona KM u zaštitu okoliša

U periodu od 2013. do 2018. godine Tvornica cementa Kakanj planira uložiti 20 miliona KM u dalje tehnološko unapređenje postrojenja kako bi postigla još bolje rezultate u zaštiti okoliša, navodi se u informaciji koja je na adresu načelnika Općine Kakan stigla iz Tvornice cementa Kakanj o poslovno-investicijskim planovima u narednom periodu.
U informaciji koju potpisuje Branimir Muidža, generalni direktor HeidelbergCementa za BiH i Hrvatsku, se kaže da se od navedenih sredstava ove godine planira uložiti 5 miliona konvertibilnih KM sredstava, a koja će primarno biti uložena u modernizaciju mlinova cementa i sistem otprašivanja tih mlinova.
– Umjesto postojećih elektrofiltera i na ova postrojenja ugrađujemo vrećaste otprašivače čija je učinkovitost u prevenciji emisija prašine gotovo stopostotna. Ovim projektom ćemo naše sekundarne izvore prašine svesti na minimum. Pored toga, nastavljamo sa modernizacijom laboratorije čime dodatno jačamo kontrolu kvalitete kakanjskog cementa, navodi se u informaciji.
Jedan od najznačajnijih projekata na kojem se već dugi niz godina rad prema uputama stručnjaka iz HeidelbergCementa je smanjenje CO2 i drugih emisija iz postrojenja.
– Tvornica cementa Kakanj dužna je uključiti se u program smanjenja emisija CO2. U tom smislu početkom ove godine u pogon smo pustili potpuno novo postrojenje za kontinuirano mjerenje svih emisija, čime smo stvorili uslove za jedan od naših najvažnijih ekoloških projekata – upotrebu zamjenskih goriva jer se u cementnoj industriji smanjenje CO2 postiže smanjenjem upotrebe fosilnih goriva i uvođenjem upotrebe zamjenskih goriva. Implementacijom ovog projekta učestvujemo u najvećoj svjetskoj akciji očuvanja klime, tla i vode, navodi se u informaciji.
Dodaje se da je Federalno ministarstvo okoliša i turizma odobrilotestiranje upotrebe zamjenskih goriva, s kojim Tvornica namjerava početi već tokom sljedećeg mjeseca. Kao zamjenska goriva bće korišteni biomasa, tekstilni otpad, drveni otpad, gumeni otpad, kao i stari papir i celulozni otpad.

Indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close