TV ŽURNAL S PONOSOM NAJAVLJUJE: Pogledajte trailer za film “Duvanski rat”!

Može se konstatovati da je u pokušaju otimanja FDS primijenjen standardni nasilnički, nezakoniti pristup, istovjetan u svim dijelovima Bosne i Hercegovine. Pozivamo vas da u četvrtak 14. augusta u 12 sati budete uz vaše računare na premijeri filma “Duvanski rat“

U Bosni i Hercegovini ne postoji priča o korupciji i kriminalu, a da u nju nisu u potpunosti involvirani ključni političari i njihovi najbliži saradnici u raznoraznim institucijama sistema. Štaviše, ovdašnji vodeći političari, mahom su glavni akteri tih afera, oni su inspiratori prevara, njihovi organizatori, a izvršioci su poslušni partijski vojnici.

Za ostvarenje ličnih interesa zloupotrebljavaju se institucije sistema, a pravilo broj dva je da se kompletni nezakoniti projekti otimanja narodnog i pretvaranja u lično, pokrivaju visokoparnim pričama i navodnim dobrim namjerama u  borbi protiv kriminala, u ratu protiv korupcije, u bitkama protiv otimačine.

Priča o Fabrici duvana Sarajevo, igrama oko njenog preuzimanja/stavljanja pod kontrolu/borbi za plijen, viđen u milionskoj dobiti te firme, kapilarno potvrđuje izrečeno i, što je najbitnije, svjedoči o privatizaciji ključnih institucija sistema i njihovom uprezanju u ostvarenje lične koristi nečasnim sredstvima.

U borbi za uništenje Fabrike duvana Sarajevo iskorišteni su Vlada Federacije BiH, nadležna ministarstva, pravosudni resursi, kontrolne finansijske institucije, politički uticaji i pritisci, koji su dolazili i dolaze iz vladajućih stranaka, i, uporedo sa tim, mafijaške metode, kreirane kao splet prijetnji, ucjena, nanošenja materijalne štete i prebijanja.

Može se konstatovati da je u pokušaju otimanja FDS primijenjen standardni nasilnički, nezakoniti pristup, istovjetan u svim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Zvanični dokumenti, krajputaši ove mračne priče, svjedoče da je Vlada Federacije BiH, na čelu sa premijerom Nerminom Nikšićem, svjesno kršila zakone i gazila po presudama najviših pravosudnih instanci, kako bi „prevukla“ milionsku dobit FDS u interesnu zonu svojih „ljudi od povjerenja“. Govore i o tome kako je Jerko Ivanković Lijanović u svemu vidio milionsku šansu, i bez razmišljanja izigrao Nikšića, potvrđujući tako da su jedino interesni vječni, dok je sve ostalo varijabilno.

Vlada FBiH nije u upravljačka tijela postavljala osobe od poslovnog znanja i ugleda, već agente interesnih grupa, sa zadatkom da se dokopaju profita, a sa Fabrikom šta bude.

SDP je željela FDS pod svojom „strehom“, SDA je učinila sve da se to ne desi.

Institucionalni problemi svedeni su na lični nivo, tako da na relaciji izvršna vlast – FDS već godinama ne postoje ekonomski, finansijski, privredni, profesionalni odnosi, već isključivo personalni, što svjedoči o privatizaciji sistema, njegovih poluga i njihovog korištenja za privatne obračune.

Sudovi su i na ovom slučaju doživjeli debakl, jer je suđeno prema dres kodu, a ne prema pravu i pravdi.

U filmu govore Edin Mulahasanović, direktor FDS, Jerko Ivanković Lijanović, ministar  poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH i bivši clan NO FDS Jasmin Jaganjac.

Za “Aferu” su odbili da govore Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH, šef Finansijske policije Zufer Dervišević, kao i Šerif Isović, bivši finansijski direktor u FDS.

Pozivamo vas da u četvrtak 14. augusta u 12 sati budete uz vaše računare na premijeri filma  “Duvanski rat“.

(zurnal.info)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close