Tužilaštvo ima dokaze protiv Mehmedovića, ali će čekati?

Večernji list tvrdi kako je neimenovani izvor iz pravosuđa rekao da je dokaza dosta, ali da je pitanje politike, odnosno dogovora tužioca koliko će i vrijediti u slučaju Mehmedović

Tužilaštvo BiH je dobilo na više od stotinu strana u kojem su predočeni svi dokazi i dokumentovane sve izjave u slučaju Šemsudina Mehmedovića člana SDA i poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, tvrdi Večernji list.

No, uprkos tome, tvrde novine, Tužilaštvo nije dalo naredbu za hapšenje niti odobrilo pretres stana osumnjičenoga.

Večernji list tvrdi kako je neimenovani izvor iz pravosuđa rekao da je dokaza dosta, ali da je pitanje politike, odnosno dogovora tužioca koliko će i vrijediti u slučaju Mehmedović.

Novine su objavile i dijelove izvještaja, odnosno za šta se tačno terete Šemsudin Mehmedović, Sead Dizdarević, Amir Ahmić i Fadil Bašić.

Šemsudin Mehmedović (1961.) u vrijeme izvršenja djela za koje je optužen, u razdoblju 1992. i 1993. bio je načelnik Stanice javne bezbjednosti Tešanj, a poslije i načelnik Centra javne bezbjednosti Doboj, koje je imalo u to ratno vrijeme sjedište u Tešnju. Tereti se da je počinio ratni zločin jer je kao načelnik SJS Tešanj planirao, naređivao i lično sudjelovao u hapšenjima, pritvaranju, ispitivanju Srba bez osnova i zakona.

Kako je napisano tužiocu Mirku Lečiću u opisu sumnji, Mehmedović je provodio sve navedene radnje na način da je mnogim napadima na fizički integritet i zdravlje, nečovječnim ponašanjem, zastraživanjem, zatvaranjem, onemogućavanjem suđenja mučio srpske civile i tako počinio ratni zločin.

Mehmedović kao načelnik SJS Tešanj u maju i junu 1993., nakon pismenih upozorenja da su njegovi policajci pretukli srpskog civila koji je nakon toga i umro, nije preduzeo ništa da počinioce kazni.

Sead Sejo Dizdarević (1969.) policijski službenik MUP-a ZDŽ-a, radi kao istražioc u Odjelu kriminalističke policije Policijske uprave Tešanj, a nedavno je u sklopu akcije Tešanj i uhapšen. Povezuje se zajedno s Mehmedovićem i oko skrivenog oružja i ratnih zločina.

Večernjak navodi kako se za Dizdarevića se navodi sljedeće: Počinio je ratni zločin protiv civilnog stanovništva tako što je početkom maja 1993. kao vođa patrole policije iz Jelaha prilikom hapšenja i privođenja u policiju u Tešnju doprinio kao suizvršioc u premlaćivanju srpskog civila koji je nakon toga umro.

Mehmedović je za ovo znao za što postoji i pismeni trag, a i izjave. Dizdarević je saslušan i nad njime je izvršena kriminalistička obrada prije desetak dana. Izvještaj je proslijeđen Tužilaštvu.

Za Fadila Bašića (1950.) postoji osnovana sumnja da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Bašić je 1992. kao pripadnik SDB-a SJS Tešanj osobno sudjelovao u pritvaranju, ispitivanju, mučenju, nečovječnom ponašanju, primjenjivao metode terora i zastrašivanja nad srpskim civilima iz opštine Tešanj. Takođe se navodi da je Bašič i 1993. kao upravnik padnici mudžahedinskog odreda “Ebu Beksr” i zlostavljaju psihički i fizički srpske zatvorenike.

Prema izjavama svjedoka, mučenja su bila strašna, iživljavali su se nad njima, tjerali u Armiju BiH, te premlaćivali što je ostavilo trajne posljedice, a mnogima i invaliditet.

Amir Ahmić (1962.), sadašnji bošnjački oficir za vezu s Haaškim sudom iako je dao izjave za medije kako je cijeli slučaj montiran i da Srbi nisu maltertirani, u onome što je Tužilaštvo dobilo navodi se drugačije. Naime, za Ahmića stoji da postoji osnovana sumnja da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva, i to na način da je u svojstvu de fakto načelnika SDB SJS Tešanj planirao, izdavao naredbe, i lično sudjelovao u hapšenjima, pritvaranju, ispitivanju Srba. Navedeno je provodio napadima, mučenjem, zastrašivanjem, zatvaranjem, tjelesnim ozljedama. Ahmić je nakon ovoga radio u bošnjačkoj Agenciji za istrage i dokumentaciju (AID). Već duži niz godina je u Haagu.

-Veza ovog četverca je dokazana, ali Tužilaštvo koje i samo provodi istragu protiv Mehmedovića za sada slučaj nije označilo kao prioritet. Odlučili su čekati, piše Večernji list navodeći kako je ‘jedna od najvećih pravosudnih farsi do sada odigrana upravo u ovom slučaju”.

(Vecernji list/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/kr)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close