Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv direktora SIPA-e Gorana Zupca

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Gorana Zubca, direktora SIPA-e, potvrdio je za NAP Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.
– Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje – kazao je Grubešić.
Zubac je osumnjičen da nije poduzeo sve radnje koje su mogle spriječiti teroristički napad na zgradu Predsjedništva BiH.
Inače, 7. februara kada je zapaljena zgrada Predjsedništva Zubac je odbio poslati Specijalnu jedinicu SIPA-e u odbranu života i imovine.
Državni tužilac Miroslav Marković uputio je ranije i dopis Nezavisnom policijskom odboru BiH, u kojem ih obavještava da je donesena naredba o provođenju istrage protiv prvog čovjeka SIPA-e.
Ukoliko se proglasi krivim Zubcu prijeti kazna od jedne do deset godine zatvora, a istraga o nesvajesnom radu u službi trajala je tri i po mjeseca.
Kako je NAP pisao ranije Zubac je u posljednje vrijeme vršio obračun i uklanjanje Bošnjaka s čelnih pozicija u SIPA-i, a posljednji koji je doživio njegovu odmazdu je Vahid Alagić, načelnik Odjela za zaštitu svjedoka u SIPA-i, koji je suspendiran zbog prijave jednog policajca, piše Patria.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close