Turski kredit za sada bez efekta na zapošljavanje: Vratite pare ili zaposlite ljude

Kompanije koje su koristile grant sredstva Vlade FBiH odobrena u saradnji sa Ziraatbank BiH, u okviru kredita Republike Turske od 100 miliona eura, za projekte održivosti povratka za 2012. godinu na prostoru Republike Srpske nisu izvršile preuzetu obavezu zapošljavanja novih radnika – povratnika, navode revizori u izvještaju o radu federalnog Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

Za realizaciju programa bilo je predviđeno ukupno 14 miliona KM Vladinih sredstava, dok je Ziraatbank iz turske kreditne linije dala više od 30 miliona KM. Konkretno, Ministarstvo poduzetništva i obrta dalo je milion, a ostalih 13 miliona ministarstva za izbjegle i raseljene, te poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Na pitanje kako se moglo desiti da firme potroše novac, a da nema efekta na zapošljavanje, što je bio uslov za dobijanje kredita, ministar poduzetništva i obrta FBiH Sanjin Halimović je odgovorio:

“Ne znam jesam li pravi sagovornik o ovoj temi, ali mogu reći nešto o tome. Turska kreditna linija se odnosi na oba entiteta, s tim da je više išlo u RS, zato što je više povratnika Bošnjaka i turska banka implementator kredita, ali bilo je nešto malo uloženo i u Federaciju. Što se tiče samog kredita, mi nemamo nekakav nadzor, a što se tiče programa koji je imala Vlada za poticaj zapošljavanju povratnika, koji smo mi davali uz taj kredit, formirali Vladinu komisiju za nadzor koja ide i po privrednim subjektima i pravi analizu investiranja, da li je investirano kako je rečeno i da li je zaposleno onoliko ljudi koliko je rečeno.”

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close