150 župa u BiH danas proslavlja blagdan Velike Gospe

U čak 150 župa u BiH danas je proslavljen blagdan Velike Gospe. Tradicionalno najsvečanije je bilo u širokom Brijegu, Međugorju, Posušju, Kreševu, Rami i drevnom svetištu Vrhbosanske nadbiskupije Kondžilo u Komušini kod Teslića, gdje je sinoć misu bdjenja svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebopredvodio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić

Na Svetoj misi svake godine sudjeluje sve veći broj vjernika, a prema nekim procjenama ove godine bilo ih blizu 20 tisuća, piše portal Dnevnik.ba. U koncelebraciji s kardinalom Puljićem bili su dvadesetorica svećenika, od kojih su petorica ovogodišnji mladomisnici.

Započinjući prigodnu homiliju kardinal Puljić se osvrnuo na predstojeću Sinodu Vrhbosanske nadbiskupije ističući da je glavna i prva tema: brak i obitelj. Posebno je spomenuo deset „simptoma bolesti koje dovode do razvoda i urušavanja bračne zajednice: sebičnost, navezanost na roditelje i rodbinu, manjak komunikacije, stres, neumjereno korištenje suvremene tehnologije, nespremnost za praštanje, ‘slabe kočnice’ i nekontroliranje emocija, neprestano pozivanje na greške iz prošlosti, neiskrenost i ponos”. Tumačeći kako prevladati ove napasti i sačuvati svetost i dostojanstvo braka i obitelji, kardinal Puljić je na pozvao da svi uče od Blažene Djevice Marije.

Upozorivši vjernike na opasnost od oholosti koja je „u svakom čovjeku“ i koja vodi ka prepotentnosti, istaknuo je da je „bitno samo kako nas Bog vidi, a ne kako mi ili netko drugi o nama misli“. Kazavši dalje kako je najvažnija lekcija u životu „naučiti ljubiti“, podsjetio je da nema ljubavi bez žrtve ističući da je Marija „sva Bogu pripadala“ i da je stoga blažena. „Povjerovati Bogu znači povjerovati da me voli. Povjerovati da on sa mnom ima planove“, kazao je kardinal Pujić potičući okupljene vjernike da čuvaju svetinju braka i njeguju potomstvo.

„Znate, mi imamo velikih poteškoća kao Hrvati katolici na ovim prostorima: prvo, nepravda; drugo, te naše međusobne svađe koriste drugi da nas sve manje ima dok treći još pospješuju da nas sve manje ostane. Međutim, najvažnija naša snaga jest sloga i ljubav prema životu. Ne može se uništiti onaj tko voli život“, rekao je kardinal Puljić ističući da ih neće moći uništiti nijedna politika ako budu voljeli život i darivali život te da će, ako ne budu imali ljubavi prema životu, sami sebe uništiti. Na kraju je zamolio Gospin zagovor na svaku bračnu zajednicu i svaku obitelj.

U Mariji Bistrici misu predvodio kardinal Bozanić

Tisuće vjernika okupile su se i na misnom slavlju koje je u Mariji Bistrici predvodio kardinal Bozanić.

‘Iskrivljavanje povijesti, neprestano prekrajanje povijesnih udžbenika, razaranje mehanizama koji povezuju iskustva sadašnjeg naraštaja s prošlim, dovodi do krize nade i vizije budućnosti, do krize identiteta. Možemo se pitati zašto se to čini. Čemu promicati nešto što nije izišlo iz duše hrvatskoga bića, niti mu koristi? Premda smo posljednjih godina upozoravali da takvi pokusi neće donijeti ni gospodarsko blagostanje, niti zadovoljstvo hrvatskomu društvu, bezobzirno su se poduzimali koraci koji su bili nalik prkosu protiv dobra domovine’, rekao je Bozanić u propovijedi.

‘Ne smijemo se umoriti u zauzimanju za zaštitu života i za jačanje obitelji, prepustiti odgoj djece onima koji ne poštuju vrijednosti stvorenosti i vječnosti, pokolebati se pred onima kojima nije stalo do hrvatske kulture srasle s kršćanstvom. Ne smijemo odustati od promicanja istine koja je ponizna pred žrtvom ljudi koji su svoje živote izložili za druge’, poručio je Bozanić.

Pozvao je vjernike da se pridruže molitvama pape Franje i cijele Crkve za sve progonjene ljude diljem svijeta koji se nalaze pred životnim prijetnjama, pred onima koji šire zlo, koji progone, muče i ubijaju druge. Posebno je upozorio na na progone kršćana od Ukrajine, preko Bliskoga Istoka i Iraka do Afrike, a prilike u kojima se nalaze kršćani jezidi u Iraku nazvao je zastrašujućima. Vjernike je pozvao da u molitve uključe i one koji još uvijek trpe teške posljedice poplava te da im usmjere svoju pomoć, prenosi Hina.

/HMS/

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close