Turski ambasador u BiH Cihad Erginay posjetio Općinu Visoko

Danas je Općinu Visoko posjetio ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Cihad Erginay gdje se sastao sa načelnicom Amrom Babić i saradnicima.

Ambasador Turske sa načelnicom Općine razgovarao je o dosadašnjim projektima i saradnji sa Općinom Visoko i konstatovao da je Visoko primjer uspješne općine.

-Čuo sam o Visokom mnogo prije nego što sam ovdje došao jer ono što načelnica Općine Visoko i Općinsko vijeće rade, primjer je kako se treba i može raditi.Gledano iz turske perspektive zbog dobrih odnosa koje Općina Visoko ima sa bratskim općinama iz Turske, ovdje su realizovani ili su u fazi realizacije  projekti poput izgradnje ambulante porodične medicine «Tika», te Kulturnog centra. Drago mi je što smo doprinijeli tome da građanima Visokog poboljšamo kvalitet pružanja zdravstvenih usluga i također doprinesemo u kulturnom smislu, kao i u budućem ekonomskim projektima, naglasio je NJ.E gospodin Cihad Ergenay.

Akcent na budućoj ekonomskoj saradnji

Općinska načelnica je poželila dobrodošlicu ambasadoru Erginayu istaknuvši da je jedna od prvih posjeta  novog ambasadora Republike Turske u BiH upravo posjeta Visokom što je potvrda podrške radu Općine.

-Razgovarali smo o dosadašnjem radu preko turske državne agencije za međunarodni razvojTIKA-e, zatim preko pobratimske općine Altindag. Napravili smo jedan akcent na novoj ekonomskoj saradnji gdje ćemo konkretno, u vrlo kratkom periodu organizovati sastanak na kojem bi dali informacije o našim privrednim kapacitetima u suradnji sa Privrednim i Poljoprivrednim savjetom. Mi moramo na lokalnom nivou preuzeti inicijativu i naći prečice kojim bismo ove dobre političke, historijske i kulturne odnose pretvorili, preusmjerili u još bolje ekonomske odnose. To je put kojim ćemo ići u narednom periodu, kazala je načelnica Babić.

Nakon sastanka  ambasador Erginay je posjetio gradilište budućeg kulturnog centra i ambulantu porodične medicine «Tika» u Moštru.

Turski Ambasador Posjeta Sept 091

 

 

Press Općine Visoko

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close