Tučić: I neki iz BiH se zalažu za uvođenje sankcija

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Boris Tučić izjavio je da se i neke osobe iz BiH  zalažu za uvođenje sankcija zbog neizvršavanja obaveza iz Ugovora o Energetskoj zajednici.

Energetska zajednica najavila je uvođenje sankcija protiv BiH zbog neizvršavanja obaveza iz Ugovora o Energetskoj zajednici, a prije svega zbog neusvajanja zakona o gasu na nivou BiH kojim bi, između ostalog, bio uspostavljen jedan i jedinstveni regulator u oblasti gasa za cijelu BiH. Na pitanje da li očekuje uvođenje sankcija na sastanku u Kijevu narednih dana i u čemu bi se one manifestvovale, ministar Tučić je kazao da se već neko vrijeme u medijima, namjerno ili nenamjerno, vrši zamjena teza u vezi s tim pitanjem.

– Činjenica je da je Sekretarijat Energetske zajednice protiv BiH pokrenuo postupak zbog kašnjenja u izvršavanju ugovornih obaveza u oblasti gasa, međutim, obaveze koje su predmet postupka odnose se na tzv. drugi energetski paket, kojim je predviđena mogućnost decentralizovanog uređenja pitanja regulatora gasa u državama članicama – naveo je Tučić, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (MVTEO).

Kada je riječ o BiH, kako je dodao, svaki od entiteta, u skladu sa svojim nadležnostima, trebali su ispuniti ovu, ali i druge obaveze predviđene ovim energetskim paketom.

– U tom smislu, treba biti pošten i reći da je Republika Srpska u potpunosti realizovala sve svoje obaveze iz drugog energetskog paketa, za razliku od Federacije BiH, koja to nije učinila, odnosno još je u procesu djelimične realizacije svojih obaveza, uz jasan stav njenih nadležnih institucija da nemaju namjeru urediti pitanje regulatora gasa na entitetskom nivou, već da ovo pitanje odmah treba urediti na nivou BiH – dodao je Tučić.

Kako iz tog implicira da pitanje regulatora gasa nije uređeno na cijelom području BiH, odnosno, u oba entiteta, po njegovim riječima, to znači da ova obaveza nije ispunjena, te je Sekretarijat predložio uvođenje sankcija protiv BiH koje se manifestuju, naprimjer, u suspenziji glasačkog prava o pitanjima vezanim za budžet Energetske zajednice, uskraćivanju podrške učesnicima sastanaka tijela Energetske zajednice iz BiH u smislu pokrivanja putnih troškova, ali i u nekim ozbiljnijim sankcijama koje uopće nisu predviđene Ugovorom o Energetskoj zajednici, kao što su eventualno uskraćivanje finansijske podrške BiH za realizaciju određenih energetskih projekata od interesa za Energetsku zajednicu.

Na pitanje otkud onda uopće insistiranje na zakonu o gasu na BiH nivou, Tučić je odgovorio da se Sekretarijat Energetske zajednice, u čemu ga snažno podržavaju i određene strukture u BiH, rukovodi logikom da, ukoliko nije bilo moguće ovo pitanje riješiti na entitetskom nivou, onda je jedino rješenje da se insistira na njegovom uređenju na nivou BiH, iako je obaveza uspostavljanja jednog, jedinstvenog regulatora gasa na nivou cijele BiH predviđena ne drugim, već trećim energetskim paketom, čiji rok implementacije nastupa 1. januara 2015. godine.

– To znači da Sekretarijat Energetske zajednice ne samo da ne želi prihvatiti činjenicu da je jedan dio BiH ispunio svoje obaveze iz drugog energetskog paketa, već se nastoje uvesti sankcije cijeloj BiH zbog neispunjavanja obaveze čiji „rok dospijeća“ još nije nastupio. To je kao da danas pozivate određeno lice na sud zato što, naprimjer, nije izmirilo svoje određene komunalne obaveze za januar ili februar 2015. godine – dodao je Tučić.

Naglasio je da je još jedan momenat od suštinskog značaja, a to je činjenica da direktive iz trećeg energetskog paketa ne spominju „zakon o gasu“, nego se radi o obavezi uspostavljanja nezavisnog regulatora u oblasti gasa na nivou cijele BiH, s odgovarajućim nadležnostima, itd. Direktivama se definiše cilj koji je potrebno ostvariti, a državama se prepušta izbor metoda i načina na koji će definirani cilj biti realizovan, vodeći računa o njihovim unutrašnjim, ustavnim rješenjima.

Drugim riječima, da li će uređenje pitanja regulatora gasa na nivou cijele BiH biti uređeno zasebnim zakonom o gasu ili na neki drugi način, preostaje da se vidi, kazao je Tučić, odnosno zavisi od dogovora nadležnih institucija u BiH.

Ovakve stavove Sekretarijata, kako je dodao, podržavaju određene strukture u BiH. Na pitanje o kojim strukturama je riječ i kome bi ovakav razvoj situacije išao u prilog Tučić je odgovorio da misli na one koji, u pokušaju sticanja simpatija kod evropskih partnera, daju obećanja da će određena pitanja, za koja uopće nisu nadležni, biti riješena na način koji im odgovara u dnevnopolitičkom kontekstu.

– Mislim i na one koji se kod Sekretarijata Energetske zajednice, služeći se lažima i obmanama, zalažu za uvođenje sankcija BiH, odnosno, preciznije, jednom njenom dijelu koji je, uzgred budi rečeno, sve svoje obaveze iz drugog energetskog paketa ispunio. Na one koji za neizvršavanje svojih obaveza pokušavaju okriviti druge. Na kraju, mislim na one koji su, u pokušaju realizacije svoje političke platforme ili lične ambicije, očigledno spremni na sve i koji ne žele dobro nikom, a ponajmanje BiH – naveo je Tučić.

Uptan da li postoji mogućnost da BiH izbjegne sankcije, Tučić je kazao da u kontaktima sa Sekretarijatom Energetske zajednice, kao i drugim zemljama članicama, pokušavaju ukazati ne samo na neosnovanost eventualnih sankcija, iz niza razloga, već i na njihovu potpunu nesvrsishodnost.

– Po našem mišljenju, Sekretarijat Energetske zajednice pri predlaganju sankcionih mjera nije na zadovoljavajući način uvažio napredak koji je po brojnim pitanjima u gasnom sektoru u BiH ipak učinjen. Također, pokušavamo ukazati na više nego očiglednu pravnu upitnost nekih od predviđenih sankcionih mjera, kao i na činjenicu da isključenje BiH iz integracionih tokova u oblasti energetike na određeni period neće nikome biti od koristi, ni samoj Energetskoj zajednici, niti zemljama regiona, s kojima BiH pokušava realizovati određene zajedničke, regionalne projekte – kazao je Tučić.

Međutim, po njegovim riječima, tu treba voditi računa i o nekim dodatnim momentima, uz one koji se odnose na podržavanje uvođenja sankcionih mjera od nekih subjekata iz same BiH.

– Radi se o opštem kontekstu koji podrazumijeva intenciju uspostave jedinstvenog „evropskog“ energetskog bloka prema Ruskoj Federaciji, koji bi obuhvatao ne samo sve zemlje članice Evropske unije nego i kandidate i potencijalne kandidate za članstvo. U takvom kontekstu, vjerovatno nekima smeta opredjeljenje iz jednog dijela BiH za razvojem intenzivne saradnje s Ruskom Federacijom u energetskoj oblasti, iz čega implicira i potreba za nekakvim političkim disciplinovanjem – naveo je Tučić, saopćeno je iz MVTEO.

| Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close