BiHPrivreda

Turska u ovoj godini treći najveći strani investitor u BiH

Prema preliminarnim podacima Centralne banke BiH za prvih devet mjeseci 2015. godine ukupni iznos investicija u okviru tokova direktnih stranih investicija (FDI) iznosio je 218.9 miliona KM (cca 111.9 miliona eura), dok je Turska sa udjelom od 22,3 posto, u ovom periodu u Bosni i Hercegovini investirala 48.8 miliona KM (cca 24.9 miliona eura), saopćeno je iz Ureda za medije Ambasade Republike Turske u BiH.

Prema preliminarnim rezultatima, Turska je u periodu I-IX 2015. godine pozicionirana kao najveći treći strani investitor u BiH.

– Zajedno s tim direktni finansijski doprinos privatnog sektora i turskih javnih ustanova i institucija naše zemlje bosanskohercegovačkoj ekonomiji od Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas, prelazi brojku od milijardu eura. Navedenim investicijama i njihovim indirektnim efektom Turska je na taj način postala jedna od vodećih zemalja koje su najviše doprinijeli razvoju ekonomije BiH, navode iz Ambasade Republike Turske u BiH.

Među značajnijim proizvodima koje Bosna i Hercegovina uvozi su goriva i ulja, mašine i električni aparati, lijekovi, hrana i piće, bazni metali, motorna vozila, plastika i kaučuk, tekstilni proizvodi, poljoprivredni proizvodi, stoka i proizvodi životinjskog porijekla. Turske je u 2015. godini ostvarila izvoz u BiH u vrijednosti od 292 miliona dolara (Turska zauzima osmo mjesto među zemljama iz kojih uvozi BiH).

S druge strane uvoz iz BiH u Tursku se u odnosu na prethodnu godinu povećao za 45,9 posto i dostigao iznos od 250 miliona dolara. U okviru trgovinske razmjene između dvije zemlje vanjskotrgovinski suficit se ostvaruje u korist Turske, iako se on vidno smanjuje obzirom da je počev od jula 2014.godine Turska odobrila BiH tarifni kontigent u iznosu od 15.000 tona rashlađenog i zamrznutog goveđeg mesa, čime je u 2015. godini vanjskotrgovinski suficit Turska pao na 42 miliona dolara.

– Sporazum o slobodnoj trgovini između naše zemlje i BiH, koji se primjenjuje od 2003.godine ulio je snažan impuls našim trgovinskim odnosima. Tako je bilateralna trgovinska razmjena, koja je 2003. godine bila na nivou od 71 milion dolara, u 2015.godini dostigla cifru od 542 miliona dolara – ističe se u saopćenju.

Kao rezultat aktivnosti, koje su sprovedene analizom vodećih proizvoda koje uvozi BiH i dinamike uvoza ovih proizvoda, zatim carinskih tarifa koje su u praksi, kao i položaja Turske kada je u pitanju izvoz ovih proizvoda u BiH i druge zemlje svijeta, ustanovljeno je da se proizvodi iz oblasti poljoprivrede kao konditorski proizvodi, biskviti, svježe voće i povrće, tjestenine, živina, maja i bezalkoholna pića, iz oblasti industrije kao proizvodi primarne i sekundarne automobilske industrije, hemijske industrije, galanterije, kozmetike i lične njege, namještaj, elektronika, bijela tehnika, građevinski materijal, mašine i mašinski dijelovi, plastična ambalaža, proizvodi od željeza i čelika, grejni, rashladni i klima uređaji ističu kao potencijalni izvozni proizvodi.

Indikator

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close