Turska traži od EU: Dajte nam tri milijarde eura i riješit ćemo problem izbjeglica!

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja će se u nedjelju s Erdoganom sastati u Istanbulu, rekla je da se svota od tri milijarde eura, koliko je Ankara tražila, čini razumnom

Turski predsjednik Tayyip Erdogan u petak je rekao da je Europska unija prekasno shvatila važnost Turske u zaustavljanju vala izbjeglica iz Sirije te je tu instituciju optužila za neiskrenost u pregovorima o turskom članstvu u EU-u.

 

Glasnogovornik vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK) Omer Celik kazao je da još nije postignut konačan sporazum o mogućoj pomoći EU-a Turskoj u iznosu od tri milijarde eura iako su europski čelnici kazali da su se o tomu dogovorili s Erdoganom u skladu s migracijskim “akcijskim planom” te da se pregovori nastavljaju.

 

Turski predsjednik jasno je rekao da se Turska neće lako predati kada je o ovom slučaju riječ, uz objašnjenje da su blizina Turske i Sirije, kao i ključna uloga koju je ta zemlja odigrala u izbjegličkoj krizi ojačali njezin položaj kada je posrijedi njezino potencijalno članstvo u EU-u.

 

“Sigurnost i stabilnost Zapada i Europe ovise o našoj sigurnosti i stabilnosti. Sada su nas prihvatili. Sve su ovo prihvatili u pregovorima koje sam prošli tjedan imao u Bruxellesu. Ništa se ne događa bez Turske”, rekao je Erdogan na konferenciji o pitanju jednakosti, održanoj u Istanbulu.

 

“Dakle, ako se neke stvari ne mogu ostvariti bez Turske, zašto ne primite Tursku u Europsku uniju? Stvar je vrlo jasna, no oni za to nisu otvoreni. Još im nije jasno. Kažu: ‘Napravili smo pogrešku kada je o NATO-u riječ, ali nemojmo učiniti istu kada je posrijedi EU. U tomu je problem”, rekao je turski predsjednik.

 

Cilj akcijskog plana je snažnija suradnja s Turskom, članicom NATO-a koja sa Sirijom dijeli granicu dugačku oko 900 km. Cilj je i poboljšanje životnih uvjeta više od dva milijuna sirijskih izbjeglica, koliko ih se nalazi u Turskoj.

 

Iako plan ne sadrži konkretne nove brojke kada je o financijama riječ, njemačka kancelarka Angela Merkel, koja će se u nedjelju s Erdoganom sastati u Istanbulu, rekla je da se svota od tri milijarde eura, koliko je Ankara tražila, čini razumnom.

 

“Dosad smo potrošili osam milijarda eura. A koliku nam je potporu dosad pružio svijet? Pomogli su nam s 417 milijuna dolara”, kazao je Erdogan, istaknuvši da se Europa “probudila” i reagirala na sirijsku izbjegličku krizu tek nakon objave fotografija tjelešca trogodišnjeg Aylana Kurdija, koji se prošli mjesec utopio u turskome Bodrumu nastojeći s članovima obitelji stići do Europe.

 

“Tek nakon što je more izbacilo Aylanovo tjelešce na plažu u Bodrumu, stavili su fotografiju na prve stranice svih novina i počeli se preispitivati. A mi vapimo i pozivamo odavno. U Turskoj je sad oko 2,2 milijuna Sirijaca i 300.000 Iračana”, podsjetio je.

 

Celik je ocijenio da su migracijska kriza i turski pregovori o pristupanju EU-u dvije različite stvari i da razgovori o članstvu ne bi smjeli biti “pitanje političke trgovine”.

 

 

(jutarnji.hr)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close