Turska, BiH i Srbija potpisale Protokol o formiranju trgovinskog komiteta

U Ankari je danas potpisana Deklaracija o ekonomskoj i trgovinskoj saradnji između BiH, Srbije i Turske čiji je cilj unapređenje i diverzifikacija trgovinskih odnosa i ukupne ekonomske saradnje.

Deklaraciju se potpisali ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Srbije Rasim LJajić i ministar ekonomije Turske Zafer Čaglajan.
Deklaracijom je predviđeno uspostavljanje trilateralnog trgovinskog komiteta, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomksih odnosa BiH.
Djelokrug rada tog komiteta biće i razmjena informacija i iskustava o pitanjima multilateralnih trgovinskih sporazuma, regionalne saradnje i trgovinske politike, promovisanje stranih investicija i mogućnosti za saradnju BiH, Srbije i Turske u različitim sektorima, s obzirom na ekonomske prioritete, te istraživanje mogućnosti i podsticanje ekonomske saradnje na tržištima trećih zemalja.
Potpisnice Deklaracije podsticat će svoje privredne subjekte da učestvuju u poslovnim forumima, izložbama, sajmovima i drugim promotivnim aktivnostima, te preporučiti poslovnim krugovima da održavaju trilateralne poslovne forume paralelno sa sastancima trilateralnog trgovinskog komiteta u određenoj zemlji.
Radi ostvarivanja ekonomske saradnje na trećim tržištima, Deklaracijom je predviđeno da će svaka strana omogućiti podršku drugim stranama putem svojih trgovinskih predstavnika na tržištima trećih zemalja.
– Formiranje komiteta pokazatelj je našeg prijateljstva s ciljem razvoja i poticanja saradnje među našim zemljama, a na svakom sastanku komiteta prisustvovat će privrednici i bit će organizirani trojni susreti podržani od vlada naših zemlja, poručio je danas ministar ekonomije Republike Turske Zafer Caglayan.
On je kazao da je Turska u svojih 250 diplomatskih predstavništava širom svijeta otvorila urede za trgovinsku saradnju, a svaki od tih ureda na raspolaganju je privrednicima iz BiH i Srbije.
Caglayan je podsjetio na sporazume o slobodnoj trgovini, te naglasio da je obim trgovinske razmjene Turske sa BiH i Srbijom u porastu. Caglayan je kazao kako je obim trgovinske razmjene sa Srbijom u visini 588, a sa BiH 363 miliona dolara.
“Investicije i saradnja sa ovim zemljama mogu se povećati i zato se sastajemo sa privrednicima i ministrima s ciljem uklanjanja prepreka za investiranje. Kao trojac postići ćemo da naši privrednici u trećim zemljama nastupaju zajednički“, pojasnio je Caglayan.
U Bosni i Hercegovini, kako je rekao turski ministar ekonomije, nalazi se 12 turskih firmi, čiji uloženi kapital iznosi 174 miliona dolara. Te firme osigurale su 1.640 radnih mjesta građanima BiH, dok u Turskoj posluje 60 bh. preduzeća sa ukupno 15 miliona dolara investicija.
Podsjećajući na veliki uspjeh turskog građevinskog sektora na globalnom nivou, Caglayan je napomenuo da su turske komapnije samo u protekloj godini realizovale projekte u vrijednosti 27 milijardi dolara, te da su spremne ta iskustva prenijeti na Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.
Ministar vansjke trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je rekao da je obim razmjene BiH i Turske prešao 300 miliona eura, a Srbije i  BiH milijardu.
“Današnja deklaracija i ciljevi koje smo zacrtali daju nam za pravo da vjerujemo da će se obim razmjene unaprijediti. Svake godine, uvećanje je dvocifreno i rezultati govore da će 2013. biti posebno uspješna”, zaključio je Šarović.
Srbijanski ministar Rasim Ljajić je izrazio zadovoljstvo zbog potpisvanja sporazuma i činjenice da su trojica ministara nakon prošlomejsečnog sastanka ispunili obećanje što, kako je rekao, “nije karakteristika poltičara na Balkanu”.
Sastanak resornih ministara organizovan je u okviru održavanja Trilateralnog balkanskog samita i poslovnog foruma Turska–BiH–Srbija.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close