Turisti otkazuju rezervacije i napuštaju BiH

Posljednja dešavanja su ionako lošu zimsku turističku sezona u Saraejvu dodatno poljuljala. Turisti svakodnevno otkazuju rezervacije. Smještajni kapaciteti, u gradu, ali i na okolnim planinama uglavnom su poluprazni. 

Osim toga, prvih dana demonstracija mnogo je građana napustilo BiH. Slike nasilnih protesta u Sarajevu brzo su obišle svijet. Mnogi, koji su isplanirali da svoj godišnji odmor provedu u glavnom gradu naše zemlje, otkazali su rezervacije.

“Imali smo slučajeva otkazivanja rezervacija, također smo primjetili drastičan pad primanja rezervacija sa svih buking stranica. U poređenju sa prošlim mjesecom, mnogo je manji broj novih rezervacija”, rekao je menadžer Travellers Home Hostela Sarajevo Alem Rahmanović.

Iz većine hostela kažu da mnogi turisti zovu i pitaju da li je sigurnosna situacija zadovoljavajuća. Broj turista i rezervacija, svakoga dana se smanjuje, što posebno utiče na ionako lošu sezonu na olimpijskim planinama.

Broj prelazaka preko granice također je povećan, kažu iz Granične policije. Tako je, pet dana prije protesta granicu prešlo 513 hiljada osoba. U jeku protesta, tačnije od 5. do 11. februara taj broj se povećao za 25 hiljada osoba.

U blagom je porastu i broj predatih zahtjeva za izdavanje pasoša.

Prethodnih dana zabilježen je i povećan promet na sarajevskom Aerodromu, ali će zvanični podaci biti poznati krajem mjeseca. Mnoštvo manifestacija planiranih za ovu godinu, imale su isti cilj – da se Sarajevo brendira kao izuzetno privlačna turistička destinacija. Iz Ministarstva privrede KS očekuju da se u mjesecu maju nadoknade februarski gubici.

(TV1)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close