Turci zabranili prodaju alkohola blizu džamija i škola

Novi kontroverzni zakon koji je proglasila islamsko-konzervativna turska vlada i koji ograničava prodaju alkohola u zemlji, posebno u blizini škola i džamija, stupio je u ponedjeljak na snagu.

Tekst zakona izglasan u maju potpirio je pobunu protiv vlade koja je potresala Tursku u junu i koji su demonstranti isticali kao jedan od simbola autoritarnosti premijera Redžepa Tajipa Erdogana i njegove volje da “islamizira” zemlju.

Novi zakon zabranjuje prodaju alkohola u trgovinama između 22.00 i 06.00 sati i potpunu zabranu prodaje u neposrednoj blizini škola i džamija.

Zakon nameće da se stavi natpis u kojem se upozorava na opasnosti od alkohola i zabrani reklamiranje alkoholnih pića na televiziji i u univerzitetskim kampusima.

Erdogan, koji ne puši i ne pije, branio je ovaj zakon brigom za javno zdravlje, u ime “zdrave” Turske. Laičke sredine su osudile zakon kao tekst koji ubija slobodu, motiviran vjerskim razlozima.

Premijer je izazvao negodovanje s prijedlogom da tursko nacionalno piće bude ajran, na bazi jogurta i vode, a ne raki, alkoholizirano piće s anisom.

FENA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close