Tuka u polufinalu izbjegao Amana, Rudishu, Amosa…

BH. ATLETIČAR IMAO SREĆE Tuka u polufinalu izbjegao Amana, Rudishu, Amosa…

Bh. atletičar Amel Tuka saznao je svoje rivale u polufinalu utrke na 800 metara. Naš najbolji atletičar je imao dosta sreće kada su protivnici u pitanju.

Tuka će nastupiti u trećoj grupi, a glavni konkurenti će mu biti Poljak Lewandowski i Kenijac Rotich. U durgoj grupi su, recimo, Nijel Amos i David Rudisha, a u prvoj Aman, Kipketer, Kszczot i Bosse.

Polufinale je na programu sutra u 14:15 sati po našem vremenu. U poređenju sa ostalim grupama čovjek sa najboljim rezultatom u svijetu u ovoj sezoni ne bi trebao imati problema da izbori finale Svjetskog prvenstva na 800 metara.

U finale idu po dva najbolja rezultata iz svake grupe i dva najbolja od preostalih 18.

Podsjetimo, bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka plasirao se u polufinale utrke na 800 m na Svjetskom prvenstvu koje je danas počelo u Pekingu. On ove sezone ima najbolji svjetski rezultat (1:42,51). Tuka je u kvalifikacijama rano jutros po srednjoevropskom vremenu osvojio prvo mjesto u svojoj grupi s rezultatom 1:46.12.

Najbolji rezultat u kvalifikacijama postigao je Kenijac Fergusom Rotich  – 1:45.83. Najbolji rezultat u kvalifikacijama postigao je Kenijac Fergusom Rotich  – 1:45.83. Svjetski rekorder David Rudisha iz Kenije (1:40.91) u polufinale se plasirao pobjedom u najsporijoj grupi s vremenom 1:48.31.

Polufinlne utrke na 800 m na programu su nedjelju u 14.15 sati, dok je finale u utorak u 14.55 sati.

Naš drugi predstavnik na SP-u bacač kugle Hamza Alić u nastupit će u nedjelju  u kvalifikacijama koje počinju u 04.05 sati ujutru. Finale je isti dan u 13.30 sati.

Autor: A. Vr. – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close