Tučić odgovoran za neizdavanje zdravstvenih certifikata za izvoz u Zemlje Zaljeva

Bosanskohercegovačke kompanije Vispak, Oaza, Klas Sarajevo, Akova, zatim proizvodi kompanije Voćar Brčko, Hepok Mostar te nekoliko drugih kompanija iz Bosne i Hercegovine poslale su već drugu pošiljku prehrambenih proizvoda na tržište Dubaija i Abu Dhabija, a od institucija Bosne i Hercegovine još nisu dobile zdravstveni certifikat „Health“, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Zbog ovog propusta Bosne i Hercegovine, firma Balkan Trading, posredstvom koje se bh. proizvodi i plasiraju na tržište zemalja Zaljeva, plaća kaznu tamošnjim institucijama koja iznosi i po nekoliko hiljada KM.

Iz Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine tvrde da su za ovakvu situaciju odgovorne veterinarske inspekcije entiteta i Brčko distrikta, te Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa na čijem čelu je ministar Boris Tučić, piše NAP.

– Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je dobila nekoliko upita subjekata u poslovanju sa hranom vezano za izdavanje zdravstvenih certifikata koji prate pošiljke prilikom izvoza iz Bosne i Hercegovine. Agencija nije nadležna za izdavanje zdravstvenih certifikata, jer za to nema pravni osnov – objasnili su iz Agencije za sigurnost hrane BiH za agenciju Patria.

– Zdravstvene certifikate koji prate pošiljke hrane životinjskog porijekla prilikom izvoza iz Bosne i Hercegovine izdaju veterinarske inspekcije entiteta i Brčko distrikta BiH, a za pošiljke hrane neživotinjskog porijekla izdavanje zdravstvenih certifikata u nadležnosti organa entiteta i Brčko distrikta BiH koji vrši neposrednu provjeru poslovanja nad subjektom u poslovanju sa hranom u svim fazama proizvodnje, prerade, obrade i skladištenja – dodali su dalje.

Iz Agencije za sigurnost hrane tvrde da su o problemu sa kojim se bh. privrednici susreću prilikom izvoza robe u zemlje Zaljeva obavijestili Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ali da od njih još uvijek nisu dobili odgovor.

– S obzirom da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa nadležno tijelo na državnom nivou za provođenje Zakona o vanjskotrgovinskoj politici Bosne i Hercegovine, Agencija je još polovinom februara 2014. godine uputila Ministarstvu pisanu inicijativu za rješavanje problema sa izdavanjem zdravstvenih certifikata. Međutim, do danas nismo dobili zvaničan odgovor Ministarstva na navedenu inicijativu – tvrde iz Agencije za sigurnost hrane BiH. Pozivaju se na Član 8., Zakona o vanjskotrgovinskoj politici Bosne i Hercegovine koji detaljno reguliše oblast izvoza hrane iz BiH, piše NAP.

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close