Ljekovita brusnica produžava život

Brusnica koja je dobra za održavanje dobrog zdravlja takođe može produžiti životni vijek, prenosi danas francuska štampa zaključke jedne studije američkih naučnika.

Prema istraživanju, koje će biti zvanično objavljen u februaru, brusnica može produžiti život u bilo kojem životnom dobu da počne da se redovno konzumira, prenosi Beta.

Naučnici su istraživanje radili na muhama i zaključili da su mlađi insekti živjeli 25 posto duže od muha kojima nije data brusnica. One starije muhe koje su počele da uzimaju brusnicu živjele su duže 30 posto.

Proučavajući proteine u mozgu, stručnjaci su utvrdili da su korisnice brusnice imale manje ćelijskih oštećenja od stresa i okoline. Neki sastojci brusnice imaju zaštitne antioksidanse za organizam. Poznato je već da je brusnica dobra protiv urinarnih infekcija i bakterija.

Brusnica pomaže i varenju, djeluje laksativno, a pokazala se učinkovitom i kod mnogih oboljenja: bolesti jetre, kamena u bubregu, reumatizma, dijabetesa, raka prostate… Općenito, brusnica je prirodni antibiotik.

Ovaj plod bogat je vlaknima, antocijanima, proantocijanidinima, beta-karotenom, vitaminom C, kalcijem, magnezijem, a u 100 grama ima samo 15 kalorija. Energetska vrijednost 100 grama sušenih brusnica je 60 kalorija.

radiosarajevo.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close