-TopSLIDEBiHPolitika

Trudni od izgovora porađaju opravdanja

Tu smo ionako da bježimo iz zemlje i time smanjujemo svaki mogući pritisak pobune na njih, protesta ili bilo čega drugog, kaže Bajtal

Predstavnički dom PSBiH bi se u srijedu na hitnoj sjednici trebao konačno izjasniti o budžetu za ovu godinu, nakon što je prošle sedmice ovaj dokument zbog nepostojanja entitetske većine upućen Kolegiju Doma na usaglašavanje. Protiv predloženog budžeta glasali su SNSD i HDZBiH.

Kad bi bilo

– Nadam se da ćemo u srijedu usvojiti budžet, s obzirom na to da smo bili jako blizu toga. Primijetilo se da je instrukcija SNSD-u došla negdje u drugoj trećini zasjedanja, da ne glasaju za budžet apropo dešavanja u Vijeću ministara, odnosno neimenovanju direktora SIPA i RAK-a. Smatramo da ne bi trebalo dovoditi u istu ravan rad Vijeća ministara i rad Predstavničkog doma PSBiH. Za sve konkurse gdje su završene procedure naravno da će doći do imenovanja, samo je pitanje kada. Mi ne sporimo da treba završiti imenovanja tamo gdje su završene procedure, ali očekujemo da se imenuju i kadrovi koje je predložila SDA sa svojim koalicionim partnerima, kaže nam šef Kluba poslanika SDA Adil Osmanović.
Uprkos dogovoru stranačkih lidera SDA, SNSD-a i HDZ-a prošle sedmice u Istočnom Sarajevu, između ostalog i o podršci budžetu od čega zavisi i održavanje lokalnih izbora u BiH, sve je pogaženo.
– Ukoliko bismo mi 15. usvojili budžet, onda ostaje dovoljno vremena da to uradi i Dom naroda i da do 21. imamo usvojen budžet koji jeste sa određenim probijanjem roka, ali CIK-u bi to omogućilo da nastavi svoje aktivnosti, dodaje Osmanović.

No, da neće sve proći bez trzavica jasno je bilo u petak, kada je lider SNSD-a Milorad Dodik kazao da ta stranka nije osporavala nikakva imenovanja, ali da “u ovakvoj situaciji može da počne uslovljavati eventualnim imenovanjem kadra SDA na mjesto ministra bezbjednosti BiH”.
Profesor Esad Bajtal kaže da “na sceni nemamo borbe koje bi vodile naprijed i koje bi vodile razvoju demokratije, budućnosti ovog društva”.
– Mi imamo neke druge borbe. To su interesne borbe koje vode interesne krimi-etnogrupe koje se javnosti lažno predstavljaju kao političke stranke i partije. U tim borbama tih krimi-interesnih etnogrupa donose se ona rješenja koja odgovaraju njima, njihovom interesu, a ne javnom interesu, društvenom interesu i ne interesu građana. Prema tome, i ovo što je pred nama odvijaće se upravo po matrici te vrste interesnih igara i borbi koju oni međusobno vode, ističe Bajtal.
Dodaje da će “oni dogovoriti sve i samo ono što njima odgovara”.
– Dakle, ako im odgovaraju izbori, oni će ići prema izborima, ako im ne odgovaraju u ovom času, oni će za odgodu naći opravdanje. Naprosto, porađaju opravdanja. Oni su svi trudni od opravdanja – to su trudnice opravdanja. Eto, to je naša politika. Oni će sebi tačno osigurati ono što im je potrebno. Mi smo tu ionako samo da bježimo iz ove zemlje i time smanjujemo svaki mogući pritisak pobune na njih, protesta ili bilo čega drugog što demokratska društva poznaju kao način borbe čovjeka za svoje dostojanstvo, za svoju budućnost, za svoj ljudski interes. To njih ne zanima, podvlači Bajtal.

Suština djelovanja

Profesor Asim Mujkić ističe da je suština političkog djelovanja nacionalnih političkih elita dogovor oko nedogovora.
– Jedino u slučajevima kada međunarodna zajednica pokaže interes da se određeno pitanje razriješi, tada se pristupa razrješenju. Tako da mislim da je ovo što smo gledali neki dan ustvari demonstracija jednog uobičajenog toka, čemu svjedočimo posljednjih 30 godina u BiH, kaže Mujkić.

oslobodjenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close