Trilateralni forum: BiH i Srbija otvaraju predstavništvo u Istanbulu

Trilateralni poslovni forum privrednika Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske počeo je danas u Sarajevu.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je medijima prije početka da BiH i Srbija žele dobro da se pripreme za investicijsku konferenciju koja će biti održana u prvoj polovini 2016. najvjerovatnije u Istanbulu.

Dodao je da Turska trenutno investira više od 80 milijardi dolara izvan svojih granica te da taj talas treba da obuhvati i BiH i Srbiju.

Šarović je istakao da je za razvoj privrednih odnosa neophodno poboljšati cestovnu i željezničku infrastrukturu između BiH i Srbije, za šta interes ima i Turska.

Ministar ekonomije Turske Nihat Zeybekci rekao je da njegova zemlja nastoji razvijati odnose s BiH i Srbijom jer će od toga imati koristi građani svih triju zemalja.

Naglasio je da će, nakon što je jučer potpisan Sporazum o srednjoročnoj saradnji BiH, Srbije i Turske, 160 trgovinskih predstavništava Turske u svijetu postati i trgovinska predstavništva BiH i Srbije.

Zeybekci je istakao da su jako sretni što će za manje od mesec dana u Istanbulu početi s radom predstavništvo BiH i Srbije, što Turska snažno podržava.

Smatra da jačanje privrednih i drugih veza među državama smanjuje mogućnost bilo kakvog konflikta među njima, te da Turska nastoji da sa svim balkanskim zemljama ima odnose na najvišem nivou i da podstiče svoje privrednike da ulažu u BiH i Srbiju.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić kazao je da BiH ima potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini s Turskom, a Srbija s Rusijom, što im otvara mogućnosti za zajednički nastup na tim tržištima.

Dodao je da su na današnjim susretima prisutni predstavnici 82 kompanije iz sve tri zemlje, te da očekuje da već danas budu potpisani sporazumi o poboljšanju poslovne saradnje.

Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež istakao je da svi u ovom regionu moraju shvatiti da nemamo drugog puta osim saradnje i povezivanja naših privreda jer smo pojedinačno previše mali za nastup na velikim tržištima.

Najavio je da će predstavnici Privredne komore Srbije danas prezentirati mogućnosti saradnje privreda BiH, Srbije i Turske u agrobiznisu.

Potpredsjednik Privredne komore Turske Mehmet Buyukeksi smatra da im je cilj ovakvim forumima razvijati saradnju sa svim zemljama u ovom regionu te da će tri komore danas potpisati memorandum o razumijevanju.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close