Komemoracija i dženaza profesoru Munibu Maglajliću sutra u Sarajevu

Komemoracija dugogodišnjem redovnom profesoru na Odsjeku za književnosti naroda Bosne i Hercegovine Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i višegodišnjeg predsjednika Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Munibu Maglajliću, koji je preminuo jučer u 71. godini života, bit će održana u srijedu, 21. oktobra u na Filozofskom fakultetu u Sarajevu

Novovrijeme.ba

Zajednički će je organizirati Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Bošnjačka zajednica kulture “Preporod”.

Dženaza i ukop bit će održani istog dana na mezarju Ravne Bakije iza ikindije-namaza.

Prof. dr. Munib Maglajlić rođen je u Banjoj Luci 1945. godine. Maternji jezik, književnost i historiju diplomirao je 1966. godine na Višoj pedagoškoj školi u Banjoj Luci. Studirao je te 1970. godine diplomirao i na studijskoj grupi Istorija jugoslovenskih književnosti i srpskohrvatski jezik na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu odbranio je 1974. godine magistarsku radnju “Sevdalinka” (Književnohistorijsko i književnoteorijsko određenje jednog kratkog usmenog oblika sa bosanskohercegovačkog prostora), a 1980. godine i doktorsku disertaciju “Književnohistorijsko i književnoteorijsko određenje muslimanske narodne balade”.

Uže područje bavljenja Muniba Maglajlića bile su usmena književnost i njene veze s pisanom književnošću te starija bošnjačka književnost, o čemu je objavio više desetina pojedinačnih studija, rasprava, osvrta i prikaza te pet autorskih knjiga, uz dvije knjige u pripremi – “Od zbilje do pjesme: Ogledi o usmenom pjesništvu” (1983), “Muslimanska usmena balada” (1985), “Usmeno pjesništvo od stvaralaca do sakupljača” (1989), “Lirska pjesma, balada i romansa u Bosni i Hercegovini” (1992) i “Usmena balada Bošnjaka” (1995).

Objavio je i 16 priređenih knjiga, a bio je i urednik čitavog niza izdanja iz bošnjačke i bh. književnosti i kulture te izlagao na brojnim naučnim skupovima, konferencijama i kongresima u zemlji i inostranstvu. Uza sve ostalo, niz godina bio je član uredništva Godišnjaka, naučnog glasila Instituta za književnost u Sarajevu, urednik Radova Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, saradnik pri izradi drugog izdanja Enciklopedije Jugoslavije, urednik za BiH bibliografske edicije Jahresbibliographie, koja je izlazila u Freiburgu i Ljubljani, kao i član redakcije edicije Bošnjačka književnost u 100 knjiga Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”.

Bio je predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” od 1994. do 2001. godine. Od završetka studija do 1992. godine radio je u Institutu za književnost u Sarajevu, gdje je biran u sva naučnoistraživačka zvanja, od stručnog saradnika do naučnog savjetnika, te gdje je također bio i direktor. Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu bio je zaposlen od 1992. godine u zvanju redovnog profesora za oblast Usmena književnost, odakle je otišao u mirovinu 2012. godine. Smrt ga je zatekla na mjestu direktora Instituta za bošnjačke studije pri Bošnjačkoj zajednici kulture “Preporod” te na mjestu urednika u Fondaciji “Mulla Sadra”, saopćeno je iz Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close