Tri prijatna napitka koja će olakšati prehladu

Ono što mnogi ne mogu izbjeći u toku zime su prehlade, dosadne, ponekad duge, pa šmrcanje, kašalj, promuklost, papirnate maramice i pokvareni planovi.

Boravkom u zatvorenim prostorima s više ljudi podložniji smo prehladama i zato je veoma važno izlaziti napolje što više i boraviti na svježem zraku…

Pored toga, u kratkim i mračnim zimskim danima treba iskoristiti svaku priliku za boravak na svjetlosti. Dovoljno sna, zdrava ishrana, dosta raznovrsnog povrća i voća i adekvatna odjeća doprinose borbi protiv prehlada i, naravno, temeljno pranje ruku.

Ako se i pored svega ipak prehladimo, potrebno je odmarati se što više, jer je organizmu potrebno više energije i unositi što više tekućine u organizam, ali i dosta vitamina C, đumbira, slatkog korjena, bijelog luka za koje mnogi smatraju da pomažu kod prehlade. U ovoj priči ne smijemo zaboraviti ni tople supe koje će nas sigurno okrijepiti.

Evo i nekoliko malih ideja kako da se ugrijemo i olakšamo prehladu prirodnim i toplim napitcima koje možemo sami pripremiti veoma lako i brzo, a prijat će nam, ugrijati nas i opustiti.

Med i limun

1 supena kašika limunovog soka 2 supene kašike meda
1/2 šolje vrele vode

U med dodati limunov sok, promiješati, zaliti vrelom vodom i ponovo promiješati. Količine se mogu povećati ili umanjiti po vlastitom ukusu. Ako ne volite preslatko, dodajte 2 kašike limunovog soka.

Toplo mlijeko s medom

Toplo mlijeko s medom je stari kućni recept mnogih od nas, ali se u taj napitak moze dodati i malo kisele vode.

 Mlijeko s limunom, cimetom i medom

Vruće mlijeko s malo meda i cimeta uvijek dobro prija, ali mu se može dodati i malo arome limuna.

4 dcl mlijeka
kora od 1/2 limuna
kašičica cimeta
2 supene kašike meda

Prokuhati mlijeko, koricu limuna, med i cimet, ostaviti da stoji par minuta, pa procijediti u šolje. Količina je dovoljna za dvije šolje.

radiosarajevo.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close