Tri bh. kompanije na Deloitteovoj listi 500 najvećih u Srednjoj Evropi

Na ovogodišnjoj listi 500 najvećih kompanija u Srednjoj Evropi, koju je objavila konsultantsko-revizorska kompanija Deloitte, Bosna i Hercegovina ima tri kompanije. Prihod od prodaje koji je u 2013. trebalo ostvariti za uvrštavanje na listu iznosio je 477 milijuna eura. Kompanije koje su se našle na listi su Optima grupa, koja se, zabilježivši 629,7 miliona eura prihoda od prodaje, plasirala na 371. mjesto Deloitteove liste. Slijedi ju Holdina, s ostvarenih 543,9 miliona prihoda od prodaje na 434. te JP Elektroprivreda BiH na 480. mjestu s 496,8 miliona eura prihoda od prodaje.

Niti ove godine nije bilo značajnih promjena pri vrhu liste 500 najvećih kompanija Srednje Europe, pa su prve tri pozicije ponovno zauzele dvije kompanije iz sektora energetike – poljski PKN Orlen i mađarski MOL – dok se na trećoj poziciji našla češka Škoda. Poljske su kompanije nastavile dominirati Deloitteovom listom 500 najvećih te čine gotovo jednu trećinu ukupnog broja kompanija koje su se ove godine uvrstile na listu.

“Ovogodišnju listu karakteriziraju stagnacija i stabilnost. Ukupni rast prihoda u odnosu na 2012. iznosio je svega 3 posto, tek nešto više od inflacije”, komentira Sabina Softić, Partner u Deloitteu, te nastavlja “Industrijski sektori koji su najzastupljeniji na listi su, kao i prošle godine, sektor robe široke potrošnje i transporta te sektor energetike – ta dva sektora čine 65 posto kompanija koje su se ove godine uspjele uvrstiti na listu”. Iako je sektor robe široke potrošnje i transporta zastupljen s većim brojem kompanija, sektor energetike prednjači po ostvarenim prihodima, čineći čak 42 posto ukupnih prihoda. Sektor proizvodnje zabilježio je porast prihoda u 2013. godini od gotovo 3 posto, uglavnom zbog dobre situacije u automobilskoj industriji. S druge strane, nastavak negativnih trendova u prihodima vidljiv je u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija gdje su nominalni prihodi pali za 3 posto. Najveći prosječni rast prihoda u odnosu na 2012. imale su kompanije iz prerađivačkog sektora, 10 posto, a najveći je pad i dalje u građevinskom sektoru, 13 posto.

Na listu 500 najvećih kompanija u Srednjoj Evropi ove su se godine plasirale 42 kompanije iz Adria regije. Unatoč padu broja predstavnika s lanjskih 18 na 16, Slovenija i dalje ima najviše predstavnika iz regije na CE Top 500 listi. Za njom slijedi Hrvatska s 12 preduzeća, dok je Srbija ove godine zabilježila porast broja predstavnika s lanjskih 8 na 10. Za razliku od prošle godine, kada je imala 2 predstavnika na listi, BiH ih ove godine bilježi 3, a Makedonija 1. Tri najveće kompanije iz Adria regije ove su godine bile Agrokor grupa s ostvarenih  3,98 milijardi eura prihoda od prodaje, slovenska Petrol Grupa s 3,95 milijardi eura prihoda i INA  koja je lani ostvarila 3,62 milijardi eura prihoda.

Ukoliko regionalne kompanije promotrimo s aspekta profitabilnosti, najbolju 2013. godinu u regiji imao je NIS, s 428 miliona eura dobiti, 7 posto više nego prethodne godine. Na drugoj poziciji našao se Hrvatski Telekom, čija se dobit u odnosu na 2012. smanjila 16 posto te je u 2013. ostvario 190 miliona eura dobiti. Treća najprofitabilnija kompanija u regiji je Slovenska Krka, a slijede je Hrvatska elektroprivreda i Elektroprivreda Srbije.

Osim liste 500 najvećih kompanija, Deloitte je kreirao i rang-ljestvice 50 najvećih banaka te osiguravajućih društava. “Kao i prošle godine, vodeću poziciju je zauzela poljska PKO BP banka, s imovinom koja je u 2013. iznosila 48 milijardi eura. Niti jedna banka iz Bosne i Hercegovine nije se uspjela plasirati na listu 50 najvećih, dok je od banaka iz Adria regije najbolji plasman ostvarila Zagrebačka banka koja se s prošlogodišnjeg 10. mjesta pozicionirala na 12.”, navodi Mirza Bihorac, viši menadžer u reviziji.

Među osiguravateljima na listi i dalje prednjači poljski PZU, s ostvarenih 3,9 milijardi eura ukupne bruto zaračunate premije. Jednako kao i u slučaju banaka, niti jedan osiguravatelj iz Bosne i Hercegovine nije se uspio uvrstiti na Deloitteovu listu.

ekapija.BA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close