Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić prijavljeni Tužilaštvu BiH zbog uloge u posljednjem ratu!

Bivši pripadnik Armije RBiH iz Tuzle Omer Isović uputio je zahtjev Tužilaštvu BiH za pokretanje istrage protiv predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i prvog potpredsjednika Vlade Aleksandra Vučića, u kojem traži da se ispita njihova uloga tokom agresije na našu zemlju, od 1992. do 1995. godine.

Isović, koji je ratni vojni invalid i tri puta ranjavan, u dopisu Tužilaštvu je zatražio da se preispitaju svi relevantni podaci, svjedoci, činjenice i videomaterijali, kao i napisi u pojedinim medijima, a koji Vučića i Nikolića dovode u izravnu vezu sa podstrekavanjem na ratne zločine i progone muslimanskog stanovništva u BiH u navedenom periodu.

– Predsjedniku Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju već se sudi u Haagu, za ratne zločine koje su počinile paravojne jedinice pod njegovom direktnom kontrolom. Vučić i Nikolić su u to vrijeme sa Šešeljom bili najistaknutiji aktivisti SRS-a, napisao je Isović.

On je Tužilaštvu proslijedio i video na kojem se vidi predsjednik Srbije kako dobija orden četničkog vojvode na Romaniji, blizu opkoljenog Sarajeva, ali i video na kojem se vidi kako Šešelj i Nikolić obilaze srpske položaje oko Sarajeva.

– Treći video pokazuje izjavu Vučića. Citiram: Ubijte jednog Srbina, mi ćemo ubiti stotinu muslimana. To je bio njegov odgovor NATO-trupama koje su bombardovale Srbiju, iako muslimani s tim nisu imali nikakve veze. Ovdje se očito radi o mržnji prema muslimanima. Pitam se koliko je zločina izvršeno nakon ove njegove izjave, jer je ovo ujedno i podstrekavanje na zločin i širenje mržnje prema drugom narodu, napisao je Isović, te dodao da se na većini snimaka jasno vide Vučić i Nikolić koji kao funkcioneri SRS-a obilaze položaje i svojih jedinica, koje su kao paravojne formacije ubijale nesrpsko stanovništvo u BiH.

Isović je bivši predsjednik Organizacije RVI-ja Tuzla, te predsjednik Inicijativnog odbora za formiranje boračke stranke koja će nositi naziv Boračko-patriotska unija.

(Oslobođenje)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close