TK: Nastale štete mogu se sanirati novcem od atomskih skloništa

Općina Tuzla koju su u nedavnim poplavama zadesile štete katastrofalnih razmjera, uglavnom zbog više od 2.500 aktiviranih klizišta ovih dana razmatra plan i program sanacije koji će biti, koliko je moguće, finansiran od prikupljenih, nenamjenskih sredstava na računu Općine.

Federalni nivo

Jedan od tih računa, na kojem se nalazi oko tri miliona maraka, jeste novac koji stoji na računu po osnovu održavanja atomskih skloništa u gradu. Ovaj plan, donekle, koči zakonska procedura, čija bi se izmjena trebala dogoditi uskoro na federalnom nivou.

– Načelnici općina u TK napravili su prijedlog upućen Vladi FBiH koji podrazumijeva izmjenu zakona o prirodnoj nesreći. Izmjena je potrebna, jer prema sadašnjem zakonu namjenska sredstva ne smiju se koristiti izuzev za striktne namjene. Tako se sredstva od atomskih skloništa mogu koristiti samo za njihova održavanja. Naš prijedlog, koji će nadam se biti usvojen, jeste da se ta sredstva mogu koristiti u sanaciju šteta nastalih prirodnom nesrećom – kazao je Jasmin Imamović (SDP), načelnik općine Tuzla.

Tuzla je grad koji je ubjedljivo najviše pogođen klizištima, a koja se, nažalost, još aktiviraju. Porušeno je na desetine kuća, a do sada je proračunato, da je porušeno, ili oštećeno, više od 1.000 objekata u samoj Tuzli.

– Ta sredstva bi nam mnogo značila za sanaciju klizišta, čime bi spriječili opasnost od rušenja objekata koji su sada u opasnosti. Također, dio sredstava bi bio korišten i za sanaciju putne i komunalne infrastrukture koja je znatno oštećena – dodaje Imamović.

Općina Tuzla predložila je i da se u izmjenu Zakona uvrsti i dio koji podrazumijeva poklanjanje općinske zemlje za izgradnju kuća građanima, u čijim je naseljima nemoguć povratak zbog kilometarskih klizišta. Inače, općinska zemlja za sada se može samo prodavati.

– Naš plan je da oni građani koji imaju drugu parcelu zemlje, a koja nije ugrožena klizištem, dobiju određena sredstva za gradnju novih kuća te besplatne građevinske dozvole. Građanima koji nemaju svog zdravog zemljišta, pokušat ćemo naći neko općinsko, u blizini mjesne zajednice kojoj pripada – dodaje Imamović.

Dodjela zemljišta

Problem će pri realizaciji ovog plana oko dodjele zemljišta, smatra Imamović, biti to što je stanovništvo koje živi u rubnim naseljima, uglavnom imanjima vezano za poljoprivredna dobra te za vjerske objekte, mezarja i groblja.

Klizišta u brojkama

3.000.000 KM na računima za atomska skloništa
2.500 klizišta aktivirano u Tuzli
1.000 objekata ugroženo

Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close