Tihić: O svim strateškim pitanjima razgovarat ćemo s SBB-om

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu da će ova stranka o najvažnijim strateškim pitanjima razgovarati sa Savezom za bolju budućnost BiH (SBB BiH).

Tihić je poručio da je takva incijativa danas razmatrana i na sjednici Predsjedništva SDA koja je podržala ove razgovore, ne samo sa SBB BiH nego i sa ostalim političkim strankama.

– Smatramo da o najvažnim stratateškim pitanjima treba da razgovaramo sa SBB BiH. Na nižim razinama također se već obavljaju razgovori i dogovori koji si od interesa za te razine. Na najvišoj razini, na razini potpredsjednika, dogovoreno je da se razgovara, uglavnom u smislu rješavanja pitanja od općeg interesa kao što su pitanje presude Sejdić – Finci, vojna imovina, i bilo koje drugo pitanje od interesa za građane BiH – poručio je Tihić.

Odgovorajući na novinarsko pitanje da li je moguće da između SDA i SBB-a dođe do neke vrste koalicije, Tihić je kazao da je za sada sve u fazi razgovora.

– Dogovorili smo se za sada da razgovaramo. Šta će iz tih razgovora proizaći, da li će to biti razgovor samo u smislu da se podrže određenih projekti od određenog interesa ili će to značiti neku saradnju u višem obliku, treba sačekati – rekao je Tihić, dodavši da u SDA za sada nemaju ambicije za takvu vrstu političkih dogovora sa SBB-om.

Tihić je na novinarsku konstantaciju da je predsjednik SBB BiH Fahrudin Radončić izjavio da nije realna koalicija SBB- SDA prije izbora 2014.godine, kazao da će vrijeme pokazati da li postoje uslovi za koaliciju.

Što se tiče izvršne vlasti u Federaciji BiH, Tihić je kazao da jasno definisana većina ne postoji i ona se formira na osnovu tačaka dnevnog reda i interesa političkih stranaka u vlasti.

– Tako nekada stranke koje su u političkoj opoziciji u odnosu na SDP glasaju za njihove prijedloge, što se jučer desilo. SDA nekada ima svoje stavove i politiku, koji se poklapaju sa stavovima HSP-a i NSRzB. S druge strane, te stranke nekad glasaju kako SDP glasa. Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić zakazuje hitne sjednice Vlade samo kada ima osiguran deveti glas, kao što je bio slučaj sa jučerašnjim imenovanjima direktora zavoda – rekao je Tihić.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close