TIBiH: Korupcija i dalje prepreka stabilnosti BiH

Transparency International je objavio Indeks percepcije korupcije (CPI) za 2012., po kojem se Bosna i Hercegovina nalazi na 72. mjestu na listi od 176 zemalja, s ocjenom 42 (na skali od 0 do 100).

Ovaj rezultat je i dalje ispod prosječnog od 50, pri čemu se BiH i dalje nalazi ispod većine europskih zemalja.

CPI također pokazuje da je većina od 176 zemalja uključenih u istraživanje ocijenjena ispodprosječnim ocjenama, što govori da korupcija predstavlja ozbiljnu prijetnju širom svijeta.

Indeks pokazuje i da BiH ne može biti zadovoljna svojom pozicijom na listi, pogotovo imajući u vidu stremljenja prema članstvu u Europskoj uniji.

Jedina država iz regije bivše Jugoslavije koja je trenutno članica EU je Slovenija, koja je ove godine na 37. mjestu, što pokazuje da je pred BiH i dalje dug put na polju borbe protiv korupcije, ukoliko želi postati ozbiljan partner u okviru EU.

CPI ukazuje na to da je BiH još uvijek u rangu sa zemljama u kojima korupcija predstavlja ozbiljan problem i prepreku razvoju, stabilnosti i investicijama.

BiH dijeli 72. mjesto sa Sao Tome i Principe i Italijom.

Kada je riječ o zemljama regije, još uvijek je najbolje rangirana Slovenija (37. mjesto), a najniže rangirana je Albanija (113. mjesto).

“BiH mora da se suoči s političkom korupcijom na najvišim razinama, netransparentnim upravljanjem i zloupotrebama javnih sredstava kroz sporne subvencije i javne nabavke, kao i korupcijom u javnom sektoru, kako bi napredovala na CPI ljestvici”, priopćeno je iz Transparency Internationala BiH.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close