The Independent: Zašto je Putin najmoćniji čovjek na svijetu?

Moć leži u percepciji moći ili, drugim riječima, spremnosti pojedinca ili države da je upotrijebi.

Možda je došlo vrijeme da se preispita jedan od najotrcanijih geopolitičkih klišea. Od završetka hladnog rata naovamo, titula najmoćnijeg čovjeka na svijetu po pravilu je pripadala Predsjedniku SAD-a. Sada, ako je vjerovati Forbes-u, tu titulu sada zaslužuje lider američkog hladnoratovskog rivala predsjednik Rusije.

Od 2009. godine, kada je ovaj američki poslovni časopis započeo praksu sastavljanja spiska najmoćnijih ljudi, ovo je tek drugi put da Barack Obama nije na prvom mjestu. 2010. godine tu titulu je nosio bivši kineski predsjednik Hu Jintao. Sada je došlo vrijeme Vladimira Putina.

Spisak je potpuno subjektivan, i predstavlja tek dokaz o američkoj opsjednutosti spiskovima, brojevima i vječnom potragom za konačnom istinom u statistikama. Ali je nesumnjivo zabavan.

Pa ipak, Obamin pad i Putinov uspon (sa 3. mjesta u 2012. god.), podvlači fundamentalnu istinu o prirodi moći. Kada je u pitanju “tvrda moć”, Amerika je već dugo najveća sila: budžet za odbranu prelazi ukupan zbir budžeta sljedećih deset zemalja, njihova jedinstvena sposobnost da pošalju svoje trupe i kolosalno naoružanje u svaki kutak Zemlje (kako potvrđuje tekuća afera u vezi sa NSA) i prde neprevaziđenu tehnologiju.

Ali stvari nisu tako jednostavne. Moć leži u percepciji moći ili, drugim riječima, spremnosti pojedinca ili države da je upotrijebi. Obamino ponašanje u posljednje vrijeme, ne samo u vezi sa Sirijom, pokazuje da mu je nelagodno u toj ulozi. Takvih sumnji nema kada je Putin u pitanju.

Srećom za SAD i nas ostale, ekonomska moć se računa barem jednako kao vojna, ako je uopšte vjerovati Forbes-u. Zbog toga je Angela Merkel na petom mjestu – iako je njemačka spremnost da koriste vojnu snagu gotovo ravna nuli. Ispred nje su David Cameron (11. mjesto) i François Hollande (18. mjesto), koji vladaju državama koje posjeduju nuklearno naoružanje i koji su zagovarali oštru akciju protiv Sirije.

Pa i tada, staviti Papu na 4. mjesto je možda ipak pretjerivanje. Lična skromnost i moralnost Pape Franje nesumnjivo su inspirativni, ail skandale koji su potresli Katoličku crkvu biće teško prevazići. Za razliku od toga, novi kineski lider Xi Jinping, koji je 3. na spisku, ima potencijal za uspon, kako tvrde berzanski analitičari.

Generalno, SAD nastavljaju vladati. Od 72 imena sa spiska (svako predstavlja 100 miliona stanovnika Planete), 28 su Amerikanci. Većinom su to vlasnici korporacija, neizostavno je tu predsjednik federalnih rezervi Ben Bernanke, koji je na 7. mjestu, visoko-tehnološka ekipa (vlasnici Google, Microsoft, Facebook, Apple itd.) što takođe svjedoči o američkoj istrajnoj softverskoj moći.

Pored Putina, na spisku su se našla samo još tri Rusa, što tačnije odražava skroman ekonomski status zemlje (na 10. mjestu po BDP-u). Pripazite na jednog favorita iz sjenke – Sepp Blatter, koji je 69. na listi. Ko zna, kada krene Rio 2014, predsjednik Fife bi mogao zamijeniti Putina.

1 Vladimir Putin; Predsjednik Rusije
2 Barack Obama; Predsjednik Amerike
3 Xi Jinping; Generalni sekretar Komunističke partije Kine
4 Pope Francis; Poglavar Rimokatoličke crkve
5 Angela Merkel; Njemačka kancelarka
6 Bill Gates; Predsjednik fondacije Bill and Melinda Gates Foundation
7 Ben Bernanke; Predsjednik Federalnih rezervi SAD-a
8 Abdullah bin Abdul Aziz Al Saud; Kralj Saudijske Arabije
9 Mario Draghi; Predsjednik Evropske centralne banke
10 Michael Duke; Direktor trgovačkog lanca Wal-Mart
11 David Cameron; Premijer Velike Britanije
12 Carlos Slim; Predsjednik América Móvil
13 Warren Buffett; Direktor kompanije Berkshire Hathaway
14 Li Keqiang; Potpredsjednik Kine
15 Jeff Bezos; Direktor kompanije Amazon
16 Rex Tillerson; Direktor kompanije Exxon Mobil
17 Sergey Brin; Osnivač i direktor kompanije Google
18 François Hollande; Predsjednik Francuske
19 Tim Cook; Direktor kompanije Apple
20 Dilma Rousseff; Predsjednica Brazila
33 Rupert Murdoch sa porodicom; Medijska dinastija
46 Kim Jong-un; Vrhovni vladar Sjeverne Koreje
67 Joaquin Guzman Loera; najmoćniji svjetski švercer drogom

Autor: Independent

Tekst za BUKU prevela i prilagodila Milica Plavšić

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close