The Independent: Benjamin Netanyahu optužio palestinskog muftiju za holokaust

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu na 37. svjetskom kongresu cionista, koji se održao ove sedmice, optužio je Palestince za holokaust koji se dogodio u II svjetskom ratu.

Adolf Hitler je htio protjerati Jevreje, ali ga je muslimanski lider, koji je umro 1974. godine, ubijedio da ih istrijebi.

Pomenuti dvojac se susreo 1941., a zatim, kako kaže, Hitler nije htio istrijebiti Jevreje u to doba, htio ih je protjerati, ali, Haj Amin Al-Husseini je došao Hitleru i rekao: “Ako ih protjeraš, svi će doći u Palestinu”, a zatim ga je Hitler upitao: “Šta da radim s njima?”, na što je palestinski muftija odgovorio: “Spali ih”, izjavio je Benyamin Netanyahu.

Slične tvrdnje Benjamim Netanyahu iznio je i 2012. godine, kada je Al-Husseinija optužio da je bio “glavni arhitekt” (holokausta). Teorija da je Al-Husseini utjecao na Hitlera i da je doprinijeo masovnim ubistvima Jevreja širom Evrope je odbačena – navodi britanski The Independent.

Izjava premijera Izraela izazvala je velika negodovanja, a na twitteru su se oglasili mnogi i osudili ovakve izjave Benyamina Netanyahua, koje zapravo služe kao opravdanje za ono što Palestinci proživljavaju posljednjih dana, ali i proteklih 70-ak godina.

Novelistica Linda Grant komentirajući izjavu Netanyahua rekla je da je Benjamin Netanyahu “otrovan”: “Netanyahu je izjavio nešto što je veoma otrovno i mogao bi cijeli jevrejski svijet strmoglaviti. On je oslobođeni Hitler.”

Da nije premijera Benjamina Netanyahua i 37. svjetskog kongresa cionista, ne bismo znali da su Palestinci glavni odgovorni za holokaust u II svjetskom ratu.


Piše: Resul S. Mehmedović
/dialogos.ba/

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close