The Guardian: Balkanskim fudbalom vladaju sukobi igrača, male plate i loše sudije

Ugledni britanski list The Guardian donosi priču o stanju u fudbalu u zemljama istočne i južne Evrope naglasivši kako u tom djelu Evrope fudbalom najviše vladaju sukobi igrača, male plate i loše sudije, a najmanje kvalitetan fudbal.

(Anadolija)

Poznati komentator The Guardiana Jonathan Wilson navodi kako fudbalskim ligama u istočnoj Evropi i na prostoru Balkana vladaju “oštri sukobi igrača, problemi oko viza i plata, kao i sumnjive sudijske odluke”. Wilson dodaje da je srbijanska fudbalska liga postala besmislena jer se svake sezone očekuje titula od Partizana i nastavak pada Crvene Zvezde.

“Dok u fudbalskom svijetu na Zapadu govore o transferima Gareth Balea, Wayne Rooneya, Luis Suáreza and Robert Lewandowskog u južnoj i istočnoj Evropi postoje neke druge zanimljive stvari kojima se bave ljudi u fudbalu”, piše The Guardian.

Jonathan Wilson je u kratkom osvrtu pomenuo dešavanja u svijetu fudbala iz istočnog i južnog djela Evrope, uključujući Rusiju, Kazahstan, Ukrajinu, Bugarsku i Srbiju.

“Trener srbijanskog Partizana Vuk Rašović ne gaji iluzije da će o njegovom radu suditi na osnovu rezultata u domaćem prvenstvu i zna da su važni rezultati u Evropi. Zbog toga je 3. kolo kvalifikacija protiv Ludogoreca ključno za njega. Crvena zvezda nastavlja svoj žalosni put samouništenja. Fudbalska liga u Srbiji je postala skoro besmislena, nešto gdje se uvijek očekuje da Partizan pobjeđuje”, piše “The Guardian” opisujući stanje u srbijanskom fudbalu.

U svojoj analizi Wilson direktno ne spominje ostale zemlje južne Evrope, ali donosi generalni zaključak da je stanje u fudbalu u tom djelu Evrope zabrinjavajuće.

Inače, Jonathan Wilson često piše za britanske medije komentare o istočnoevropskom fudbalu, fudbalskoj taktici, a autor je i pet knjiga, među kojima je i čuvena “Inverting the Pyramid”, djelo o historiji fudbalske taktike koja je 2009. pobrala brojne nagrade.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close