Ovo su četiri najgore godine Vlade FBiH!

Stalna unutrašnja zaduženja radi vraćanja enormnog vanjskog duga, budžetska politika koja se svodi na uzimanje od privrede, neodgovorno trošenje koje granični s krivičnim djelima, kupovina socijalnog mira…

Sve su to stvari koje u intervjuu za “Dnevni avaz” projekt-menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI) Adis Arapović veže uz djelovanje aktuelnog sastava Federalne vlade, sa SDP-om i SDA na čelu.

Trajna kriza

Osvrćući se na podatak da se otplata duga FBiH naredne godina povećava na nevjerovatnih 858 miliona maraka te da skoro više i nema prostora za zaduživanje, Arapović navodi da je “pitanje vremena kada ćemo finansijski kolabirati”.

– Ovo su gotovo pa protraćene četiri godine, izuzev nekoliko uspješnih primjera. Ovo su možda četiri najgore poslijeratne godine u Vladi FBiH i ne možemo očekivati veliki progres do kraja njihovog mandata – ocijenio je Arapović za naš list.

U nedavnom izvještaju CCI-ja spomenuli ste da vlada siva slika u Vladi FBiH. Ima li svjetla na kraju tunela?

– Teško će se nešto promijeniti nabolje. Postavlja se pitanje svrsishodnosti rekonstrukcije ove Vlade FBiH, godinu do izbora. Pitanje je ima li političkog interesa SBB-a ili HDZ-a da uđu u Federalnu vladu, koja je napravila haos u FBiH, prije svega u finansijskom, političkom, a onda i u socijalnom smislu.

Hoćemo li, u finansijskom smislu, preživjeti ovu i narednu godinu?

– Ušli smo u trajnu budžetsku krizu, koja je iz godine u godinu sve veća i da nema novčanih infuzija međunarodnih kreditora, Federacija bi davno proglasila bankrot. Nisam siguran bi li to možda bio i bolji scenarij!  Ovako smo, ustvari, pristali samo na životarenje, priključeni na aparatima za disanje međunarodne zajednice. To je domaćoj političkoj eliti omogućilo da ne mora praviti nikakve ozbiljne i proevropske reforme. Da je to tako, govori činjenica da od deset maraka koje plaćaju porezni obveznice, država potroši devet na sebe, odnosno na administraciju, te socijalna davanja.

Namjenski računi

Iz Vlade FBiH stalno pristižu informacije o uzimanju milionskih sredstava s namjenskih računa te o zaduženjima emisijama obveznica. Vaš komentar?

– Redovno se uzimaju sredstva za, naprimjer,  Civilnu zaštitu ili robne rezerve, kako bi se krpili tekući rashodi određenih ministarstava. To je vrlo loše. Ako se hoće uozbiljiti priča, prvi preduslov je da se budžet počne tretirati kao javno dobro.

No, da to nije tako, svjedoče izvještaji federalnih revizora u kojima se tvrdi da je većina od 232 miliona KM tekućih transfera potrošena kršenjem zakona, odluka i kriterija…

– Transferi su rak-rana budžeta. Gdje god postoji diskreciona sloboda jednog ministarstva ili nekog ministra da dodjeljuje transfere, tu je ogromni prostor za zloupotrebe. U Parlamentu FBiH, nažalost, revizorski izvještaji FBiH razmatraju se s dvije godine zakašnjenja. To postaje besmisleno.

Trebaju nam pošteniji političari

– Dok god ne budemo dobili poštenije političare, koji će se domaćinski odnositi prema javnom novcu, dotle će nam se dešavati ovakvi slučajevi. Zakonski treba propisati stroge sankcije za nedomaćinski i neodgovoran odnos prema javnom dobru kao što je budžet – naglašava Arapović.

avaz – Autor: Amil DUČIĆ

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close