-TopSLIDEBiHPolitikaRegion

The Brussels Times: Dodik ima punu podršku Rusije, sankcije nisu rješenje

Savjetnik u Evropskom parlamentu i publicista Tomas Bikl (Thomas Bickl) objavio je analizu za The Brussels Times vezano za trenutnu situaciju u BiH. 

Prenosimo je u cijelosti. 

– Politički lider bosanskih Srba Milorad Dodik može samo ozbiljno da zaprijeti da će pokrenuti inicijativu za nezavisnost i sopstvenu vojsku jer ima punu podršku Rusije i mogu sada da iskoriste podijeljenu i slabu Evropu po mnogim pitanjima na zapadnom Balkanu.

Ruska ucjena

Za sada, Rusija bezobzirno povlači svoju maksimalnu težinu na međunarodnoj sceni. Ona je uspjela ucijeniti članice Vijeća sigurnosti UN-a SAD, Francusku i Britaniju da proguraju vlastite interese u BiH. 

Nedavno je Moskva uspjela oslabiti poziciju visokog predstavnika (OHR) koji bi trebao nadgledati implementaciju Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine.

To je učinila samo tako što je pristala na produženje međunarodnih mirovnih snaga EUFOR Althea pod uslovom da se OHR više ne spominje u odgovarajućoj Rezoluciji Vijeća sigurnosti, a kamoli da podnese lično izvještaj tijelu UN-a.

Saradnja EU i SAD

EU i SAD, iako su se vratile saradnji pod Bajdenom na zapadnom Balkanu, izgleda da slijede politiku smirivanja u odnosu na Republiku Srpsku i Dodika. Nagraditi ga pokušajem da se za dva bh. entiteta daju veća ovlaštenja za sigurnosna pitanja na račun federalnog nivoa slabi Bosnu i Hercegovinu u cjelini. Osim toga, to je u suprotnosti sa idejom sankcija protiv rukovodstva RS.

Ekonomske sankcije, međutim, bile bi kontraproduktivne, uostalom, zbog krhke ekonomije u Bosni i Hercegovini u cjelini i podsticale bi ionako veoma visok nivo nezaposlenosti, posebno među mladima. 

Ne zaboravimo da se zemlja koja je 1992. imala 4,5 miliona stanovnika približava populaciji od 3 miliona, što je razarajući odliv mozgova.

Strateški interes

Daljnja dezintegracija BiH smanjila bi probne izglede za članstvo u EU praktično na nulu. Čini se da EU sada počinje da plaća cijenu za gubitak kredibiliteta obećanja o nagradi za proširenje na zapadnom Balkanu.

Nije ni čudo što su nepromišljeni veto i politika identiteta nacionalnih vlada, kao što se vidi u slučaju Bugarske u odnosu na Sjevernu Makedoniju, ili opći populistički stav vlada protiv proširenja drugdje, tj. u Francuskoj ili Holandiji, uništili veći dio reformskog pokreta u zemljama kandidatima, i to je neodgovoran i prilično kratkovidan kurs.

Ako Evropa nastavi da ignoriše sopstveni strateški interes za dobrosusjedske odnose i stabilnost kroz prosperitet u svom neposrednom susjedstvu, zauvijek će ga izgubiti u korist Kine, Rusije i Turske. Jedini način da se pozitivno utiče na budućnost Bosne i Hercegovine i drugih zemalja i ljudi u regionu jeste da se EU aktivno angažuje i nagradi integracione reforme i duh pomirenja a ne upravo suprotno – zaključio je Bikl u svojoj analizi. 

Avaz

Analiza objavljena u The Brussels Times
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close