Kolumne

The American Conservative: Svijet više ne treba smiješnu američku demokraciju

Trumpova inicijativa da se razoruža nuklearna Sjeverna Koreja je pod napadom, sporazum INF se raspada pred našim očima, a to što je Donald Trump rekao Michaelu Cohenu da plati Stormy Daniels da šuti o nečemu što se dogodilo jedne noći prije deset godina znači da će i sljedeće dvije godine, Amerikanci morati slušati stare predsjednikove grijehe i pikanterije iz njegova života koje su se dogodile davno prije nego što je sjeo u predsjedničku fotelju. Prema političaru i novinaru Patricku Buchananu, koji piše za The American Conservative, SAD su se pretvorile u smiješnu zemlji i premet šale, a težnja za raznolikošću, na što je Amerika uvijek bila ponosna,  danas je za svijet beznačajan.

Društvene mreže, kabelska televizija i ogromno stado “glava koje govore” bit će angažirane tijekom sljedeće dvije godine u pranju kostiju Trumpa i raspravljat će o njegovim grijesima koji su se dogodili davno prije nego što je postao predsjednik Sjedinjenih Država.

Svugdje gdje je bio predsjednik Trump pojavljuju se demokrati koji u Washington šalju zakonodavce, državne odvjetnike, oporbene istraživače, birokrate i aktivističke odvjetnike. Cilj im je pronaći ruski dogovor, što su radili Organizacija Trump, Zaklada Trump, hotel Trump, porezne prijave Trumpa, financijska kampanja Trumpa i navodno pranje novca”, za The Washington Times piše Rowan Scarborough.

“Pravosuđe i tisak su u sve uključeni. Danju i noću slušamo rasprave o velikom pitanju i hoće li elite koje mrze Trumpa uspjeti svrgnuti predsjednika, smijeniti ga s dužnosti i strpati u zatvor. Donald Trump može biti prvi predsjednik koji se u vrlo kratkom vremenu suočio s pravim izgledom da završi u zatvoru. A što će svijet misliti kada vidi da je nekad velika zemlja bila zaokupljena rušenjem još jednog predsjednika?”, pita se Adam Schiff, dolazni predsjedatelj Obavještajnog odbora Zastupničkog doma američkog Kongresa.

Prema američkom političaru i publicistu Patricku Buchananu, opasnost ječi u činjenici da cijeli svijet  promatra kako je nekad velika republika opsjednuta klevetanjem svog predsjednika i svi će misliti da mogu činiti isto.

Kao što piše Buchanan, jedan od razloga zašto se “demokracije” diljem svijeta urušavaju jest i činjenica da Sjedinjene Države, koje su bile mjerilo i vodeći primjer, sve više sliče predratnoj Trećoj Republici u Francuskoj. Osim toga, “demokracija” je izgubila svoj monopol na moćne države i prosperitetne nacije.

“Kina je budućim vladarima pokazala da je moguće postati supersila s jednostranačkim sustavom i da demokracija uopće nije neophodan uvjet za gospodarski napredak. Nacionalist Vladimir Putin je pokazao kako se svjetska sila može podići iz pepela i za sebe tražiti dužno poštovanje i uvažavanje. Recep Tayyip Erdogan, nakon pokušaja državnog udara, proveo je veliku čistku vlade i vojske, ali ga još uvijek toplo primaju u svjetskim prijestolnicama”, piše Patrick Buchanan.

Sadašnja generacija Amerikanaca tvrdi “kako je snaga Sjedinjenih Država u različitosti”, ali prema Buchananu, ispravnije bi bilo reći da se svijet od transnacionalizma kreće ka plemstvu, od raznolikosti natrag do etnonacionalizma iz kojeg su nastale nacije.

“Težnja za raznolikošću naše demokracije danas je vrlo mala. Postali smo jedinstvena nacija sastavljena od naroda sa svih kontinenta i zemalja, svake rase, etničke pripadnosti, kulture i vjerovanja. Ali nije li ta različitost od koje Europa otvoreno bježi? Postoji li ijedna zemlja u Starom svijetu koja želi još više migranata iz Magreba, crne Afrike ili Bliskog istoka?”, piše Buchanan.

“Američki publicist primjećuje da Amerika sada riskira raskid ugovora kojeg su sklopili Ronald Reagan i Sovjetski Savez, koji zabranjuje nuklearne projektile dometa od 550 do 5500 kilometara. Napadnuta je inicijativa predsjednika Trumpa o nuklearnom razoružanju Sjeverne Koreje, a Amerikanci su u naredne dvije godine osuđeni za slušanje postoji li mito dano Stormy Daniels za šutnju, što bi trebalo biti dovoljno za optužnicu. Slušat će se i kada je točno Michael Cohen prekinuo raspravu s Rusima o planovima svog šefa da izgradi Trump Tower u Moskvi”, piše američki novinar i publicist.

“U ovom smrtno ozbiljnom svijetu mi smo postali smiješna zemlja koja se bavi trivijalnim stvarima”, zaključuje Patrick Buchanan.

The American Conservative

Logicno.com

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close