BiHPrivreda

Teška situacija u oblasti šumarstva i papirne industrije

Panel diskusija pod nazivom “Aktuelna situacija u sektorima šumarstva, drvne i papirne industrije” jučer je u Sarajevu okupila 70 panelista iz cijele Federacije BiH, a raspravlja se o najaktuelnim problemima iz ovih privrednih grana.

Panel se održava u organizaciji Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH uz podršku Sindikata industrije i energetike Norveške te Međunarodne organizacije radnika u šumarstvu i građevinarstvu (BWI).

Predsjednica Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH Lejla Ćatić prije diskusije je izjavila da je panel orjentisan na Prijedlog zakona o šumama FBiH.

– Radi se o bitnim temama koje se tiču i radnika i poslodavaca s obzirom na to da imamo tešku situaciju u oblasti šumarstva i papirne industrije. Plata jednog radnika u proizvodnji namještaja i drvnoj industriji je otprilike 250 eura, što je nedovoljno za preživljavanje pojedinca, a ne četveročlane porodice. Više plate su u šumarstvu i one iznose oko 500 eura, ali i one nisu dovoljne – istaknula je Ćatić.

Navodi da je današnji panel treći u nizu u okviru projekta jačanja socijalnog dijaloga.

– Prošle godine smo uradili dva okrugla stola i osim poslodavaca, predstavnika sindikata, učestvovali su predstavnici resornih ministarstava. Kao rezultat toga imamo dva potpisana kolektivna ugovora na nivou Federacije BiH. Jedan je bio za oblast šumarstva, a drugi za drvnu industriju i papir – pojašnjava Ćatić.

Dodaje da je ove godine produženo važenje tih ugovora, ovog prvog na tri godine, a drugog vjerovatno na dvije, a to bi se danas trebalo formalizirati.

Ističe da novi Prijedlog zakona o šumama nije u interesu sindikata i radnika i ukoliko bude usvojen mnogo ljudi će ostati bez posla.

– Mi smo danas pokrenuli diskusiju gdje bismo trebali čuti razmišljanja poslodavaca kako drvoprerađivača tako i onih iz oblasti šumarstva – kazala je Ćatić.

Predsjednik Skupštine Udruženja inženjera i tehničara šumarstva Federacije BiH Refik Hodžić naveo je da je najaktuelnije pitanje procedura donošenja zakona o šumama, a on je, kako je rekao, sada u fazi prijedloga.

– Vlada FBiH je sada to proslijedila parlamentu. Problem je sadržaj tog zakona jer se na taj način utvrđuje politika gospodarenja šumama u narednom periodu. Najveći problem je što je šuma trebala da bude u fokusu i da se obrati pažnja očuvanju i unapređenju stanja. Ona je stavljena u treći plan. Sa takvom politikom gdje nije riješen nadzor nad šumama ne možemo imati kvalitetne šume – kazao je Hodžić.

Poručio je da u Prijedlogu zakona o šumama nije riješeno adekvatno planiranje u šumarstvu.

– Kada se desi požar ili suša ti problemi nisu riješeni u skladu sa strukom i naukom – zaključio je.

Između ostalih, učesnici panel diskusije su predstavnici resornih ministarstava, Privredne komore FBiH, Vanjskotrgovinske komore BiH, šumsko-privrednih društava, društava drvne i papirne industrije, Udruženja poslodavaca, kao i druge interesne skupine.

Fena

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close