BiHPrivreda

Tešanjski recept za uspjeh – rad i požrtvovnost

Tešanjski recept za uspjeh je jednostavan – odgovoran odnos prema poslu i požrtvovnost.

Ovo je jučer, na predstavljanju 13. Međunarodnog sajma privrede Tešanj 2017, kazao predsjednik Udruženja privrednika “Biznis centar” Jelah-Tešanj i izvršni direktor u preduzeću Madi Edin Jabandžić.

– Bitan je odnos prema poslu, prema radu. Nema sredine koja ne može prepisati naš recept. Samo je pitanje žrtve koju treba podnijeti, kazao je Jabandžić odgovarajući na pitanje novinara.

Tešnjske firme ostvarile su u 2015. godini ukupni prihod od 1,3 mlrd KM, a čak 350 miliona KM ostvareno je izvozom.
U posljednjih pet godina u ovoj maloj srednjebosanskoj opštini otvoreno je između 7.000-11.500 radnih mjesta, a samo u prošloj godini zabilježeno je 90 miliona KM novih investicija.

Prilike da svoja dostignuća u proteklih godinu dana predstave tešanjske, ali i bh i regionalne kompanije imat će na sajmu privrede, koji će se održati od 18. do 21. maja u prostoru Distributivnog centra u Kraševu.
Zemlja-partner ovogodišnjeg sajma u Tešnju je SR Njemačka, što za orgnizatore sajma ali i partnere iz Privredne komore FBiH predstavlja veliku čast.

– Tešanj je napredna regija, koja sama sebe reklamira time što dokazuje da rad može odvesti daleko i privući strane investicije, kazala je ambasadorica SR Njemačke Christiane Hohmann.

Ona je dodala kako se posljednjih godina razvio partnerski odnos firmi iz Tešnja i inostranih firmi koje su izgradile tehnički standard koji služi za primjer drugima.

U okviru sajma, predviđeno je održavanje Dana njemačkog angažmana u BiH, a osim njemačkih privrednika predstavit će se i institucije iz oblasti kulture poput Goethe instituta, kao i mnogobrojne njemačke fondacije koje posluju u BiH.

Venan Hadžiselimović, izvršni direktor kompanije HIFA i predstavnik organizatora, kazao je da će sajam okupiti oko 200 izlagača iz BiH i regiona sa naglaskom na kvalitet.

Svi kapaciteti, a na raspolaganju izlagačima je 3.500 metara kvadratnih zatvorenog i 10.000 otvorenog prostora, popunjeni su.
Vođeno je računa o bezbjednosnom aspektu, kako se ne bi ponovio incident kakav je nedavno zadesio GRAPOS EXPO u Gračanici, kada je sajam ranije zatvoren nakon što je pod pritiskom snijega propustio krov jedne šatorske hale.

Zadovoljstvo saradnjom sa Udruženjem privrednika ”Biznis centar” Jelah Tešanj i Njemačkom ambasadom izrazio je predsjednik Privredne komore FBiH Marko Šantić.
On je istakao da će drugi dan sajma biti svojevrsni “komorski dan”, kada će biti održana i godišnja skupština Komore.

Šantić je podsjetio da intenzivna saradnja Privredne komore FBiH i Udruženja privrednika ”Biznis centar” traje od prije dvije godine kada su ove asocijacije potpisale sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji.

B. S.

Indikator

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close