BiHPrivreda

Tešanj: Svečano otvorena nova Poslovna zona Glinište

Na svečani način danas je obilježen završetak radova na izgradnji glavne infrastrukture u Poslovnoj zoni Glinište. Svečanom završetku radova su prisustvovali predstavnici političkog, javnog i kulturnog života Općine Tešanj i ZDK.

Prisutnima su se obratili: predsjedavajući OV-a Tešanj Senad Subašić, načelnik općine Tešanj Suad Huskić, potpredsjednica UP ”Biznis centar Šemsa Mujaković i Premijer Vlade ZDK Miralem Galijašević.

Kako smo saznali od načelnika općine Tešanj Suada Huskića, intenzivni radovi na ovoj poslovnoj zoni traju zadnjih 8-10 godina, ukoliko se uobziri činjenica da je Regulacioni plan ove zone donesen 2009. godine, dok su prvi radovi izvedeni 2012./2013.godine. Završetak ovih radova znači 33 nove lokacije za investiranje.

”Danas smo povezali magistralni i regionalni put , zatim Glinište i Ciglanu,  i imamo pretpostavke za dalji rast i razvoj u narednim godinama. Uloženo je oko 2,6 miliona KM , pri čemu je 70% od tog iznosa izdvojeno iz općinskog budžeta, a 30% ukupno sa svih viših nivoa vlasti. Zadovoljni smo onim što smo realizirali i očekujemo da će vrlo brzo krenuti prve investicije. ” – kazao je između ostalog Suad Huskić, načelnik općine Tešanj.

Prilikom obraćanja prisutnima potpredsjednica UP ”Biznis centar” Jelah-Tešanj Šemsa Mujaković uputila je i apel višim nivoima vlasti da nastave provođenje reformske agende te stvaranju boljeg ambijenta kako bi se spriječio dalji odlazak radne snage iz naše zemlje.

Putna infrastruktura kroz Poslovnu zonu ”Glinište” je svečano otvorena presijecanjem vrpce od strane Premijera Vlade ZDK Miralema Galijaševića, Načelnika općine Tešanj Suada Huskića i Predsjedavajućeg OV-a Tešanj Senada Subašića.

”Svakako da je Općina Tešanj prepoznatljiva i po svojim industrijskim zonama, i poslovnim aktivnostima, i Vlada ZDK je prepoznala te aktivnosti, i podržala finansijski osnivanje ove poslovno-industrijske zone uz sve one druge koji su učestvovali u tome. Izražavamo zaista veliko zadovoljstvo da će veliki broj radnika naći zaposlenje ovdje a to naravno garantuje njihov ostanak u našoj državi BiH, da ne traže egzistenciju po zemljama Zapadne Evrope.” – kazao je između ostalog za ZOS radio Ministar za prostorno uređenje, promet, komunikacije i zaštitu okoline Fahrudin Brkić.

Poslovna zona ”Glinište” vjerujemo da će uskoro postati mjesto novih ili onih starih kompanija koje poznajemo a koje imaju potrebu za dodatnim prostorima. Vjerujemo da će nove firme omogućiti nova zaposlenja i samim tim utjecati na trend odlaska radne snage sa ovog područja.

Dio atmosfere sa svečanog otvorenja pogledajte u video zapisu.

Rifa Vilašević/zosradio.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close