Teniska priča dana: Nema novca za trenera, a poznatiji je u Japanu nego u rodnom Sarajevu

U BOSNI I HERCEGOVINI su tek danas shvatili da imaju pravog dragulja. Sarajlija Mirza Bašić napravio je jedno od najvećih iznenađenja godine kada je u 1. kolu Hallea pobijedio 22. tenisača svijeta Jerzyja Janowicza.

Bez pomoći države, Bašić je osuđen na igranje najnižih mogućih turnira – futuresa. Novinare na press-konferenciji zanimalo je tko je trener 240. tenisača svijeta.

“Nemam trenera, nemam novca da ga sebi priuštim, ali nadam se da ću uskoro to moći”, otkrio je 21-godišnji Bašić koji je tenis počeo trenirati s pet godina u razrušenom Sarajevu.

Nije poslušao Dodiga koji kaže: “Bolje je biti šesti ili sedmi igrač u Hrvatskoj nego prvi u BiH”

U rodnom gradu ga samo rijetki znaju kao tenisača budući da je tenis samo jedan u nizu sportova koji su zapostavljeni u Bosni i Hercegovini. Primijetili su to i novinari u Halleu pa su prokomentirali da znaju puno dobrih tenisača iz Hrvatske i Srbije, ali niti jednog iz BiH.

“Iz BIH je Ljubičić, koji je otišao igrati za Hrvatsku. I Čilić i Dodig su otišli u Hrvatsku jer tamo imaju bolje uvjete. U dobrim sam odnosima s njima, znaju mi dati i poneki savjet.”

I Mirza, razočaran ponašanjem vlasti prema sportu, razmišljao je o igranju za Hrvatsku. Na kraju je presudio patriotizam njegovog oca, liječnika. Koliko je teško uspjeti u BiH govori i izjava Ivana Dodiga kada je stigao u HTS.

“Bolje je biti šesti ili sedmi igrač u Hrvatskoj nego prvi u BiH. Teniski savez BiH nas ignorira, dok HTS do svojih igrača puno drži i maksimalno im je na dispoziciji”, rekao je Dodig.

Prvi meč u karijeri na Touru i odmah potez turnira u stilu idola Federera

Prvi put je Bašić u Halleu zaigrao na ATP touru kao “lucky loser”, prvi put na središnjem terenu jednog veličanstvenog kompleksa kakav je u Halleu, i slavio je. Zaradio je i 12 tisuća eura, najviše u karijeri.

“Lagao bih kad bih rekao da me nije bilo strah. Imao sam tremu jer prvi put igram na Touru i odmah protiv dobrog servera na travi. Nisam vjerovao da imam šansi slaviti”, priznao je.

Idol mu je, a tko drugi nego, Roger Federer, najveći u povijesti i tenisač s kojim je imao priliku i trenirati. Za dvoboj s idolom treba slaviti protiv domaćeg igrača Mische Zvereva. Šanse protiv Nijemca ima jer je pokazao da posjeduje odličnu igru za travu, a danas je odigrao i potez turnira kada je poput svog idola provukao lopticu pored mreže.

I dok se većina novinara upoznavala s Bašićem, Japancima je odranije poznat.

“Upravo sam postavio na twitter da ste pobijedili Janowicza i to je izazvalo dosta reakcija jer ste popularni među Japancima budući da ste već igrali u Japanu”, prokomentirao je japanski kolega.

“Da, dolazio sam u Yokohamu i odlično se proveo. Ljudi su divni, a i dobro sam igrao. Izborio sam finale i četvrtfinale Challengera.”

Upravo su to, do turnira u Haleu, bili najbolji rezultati u njegovoj dosadašnjoj karijeri. Finale i četvrtfinale Challengera! Danas ga je upoznao rodni grad, teniski svijet i Jerzy Janowicz. Valjda ga neće i zaboraviti.

index.hr

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close