Telemach još ove godine s novim vlasnikom, ko je sve u igri?

Prodajni postupak regionalne grupe United Group, pod koju spada Telemach, bliži se kraju. Potencijalni kupci obavljaju due diligence, milijardu eura vrijedan posao će biti zaključen prije kraja godine. 

Najozbiljniji kupci, kojima je uspjelo da uđu u uži izbor, po nekim informacijama obavljaju skrbne preglede, a po drugima će uskoro biti okončani njihovi pregovori s prodavcem, finansijskim fondom Mid Europa Partners (za prodaju našao investicijsku banku Credit Suisse).
iz Mid Europe ne daju nikakve komentare.
– Mi smo nedvosmisleno finansijski ulagatelj i ulažemo u preduzeća koja imaju veliki potencijal i pomažemo im da ga postignu, ali prije ili kasnije ih namjeravamo prodati, glasilo je njihovo službeno pojašnjenje, piše Dnevnik.
Ko je sve u igri preuzimanje grupe Unted Group, službeno nije poznato. Prema neslužbenim podacima, za njega se zanimaju prije svega fondovi Providence Equity Partners (vlasnik UPC), Cinven Limited i Altice Finco,  pominju se i K. K. R. i neki drugi. Iako se donedavno govorilo o velikom interesu strateških ulagača, među onima koji su predali ponudi neće biti Telekom Austria.
Prema nekim informacijama, kupnju United Group proučavali su u Telekomu Slovenije, što bi povećalo njegovu vrijednost pred nadolazeću privatizaciju, ali se zbog očekivanog crvenog svjetla zaštitnika konkurencije ne bi probili u uži izbor.
Da li je to možda uspjelo Deutsche Telecomu (jednom od glavnih kandidata za kupnju Telekom Slovenije),  što se najavljivalo, još nije poznato.
United Group djeluje u Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji, ima 1,65 miliona aktivnih korisnika, 1.500 zaposlenih i raspolaže sa 10.500 kilometara optičkih mreža.
Godišnje ostvari više od 180 miliona eura prihoda, za investicije koristi oko 50 miliona eura. Prema dostupnim informcijama Mid Europa Partners, koja ga je 2007. godine otkupila od fonda Liberty Global, očekuje najmanje milijardu eura, ako ne i 1,2 milijarde eura. Toliko  će tražiti s obzirom na visinu novčanog toka iz poslovanja (EBITDA), koji iznosi dosta više od sto miliona eura. Od tog iznosa treba odbiti obaveze grupe, koja prema dostupnim informacijama, iznose 350 miliona eura do pola milijarde eura.
No, svejedno su tolika očekivanja, zbog rizika povezanih s budućim poslovanjem United Group, previsoka.  Od kupnje je odvraća i jedini ozbiljni strateški kupac Telekom Austria koji se našao u vlastitim problemima.
Da će United Group ove godine biti prodan, dalo se naslutiti prije aprilskog početka prodajnog postupka. Mid Europa Partners je izvršio konsolidaciju svih društava i ustanovio grupu United Group, u koju je udružio slovenski i bosanski Telemach i srpski SBB (ponuđač satelitske televizije Total TV).

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close