Telecomu zabranjeno objavljivanje ličnih podataka u telefonskom imeniku

Agencija za zaštitu ličnih podatka u BiH, rješavajući po prigovoru jednog građanina, zabranila je BH Telecomu d.d. Sarajevo da objavljuje lične podatke pretplatnika u javnom telefonskom imeniku, bez njihove saglasnosti.

Naloženo je da se pretplatnicima besplatno omogući pravo na privatnost u pogledu objavljivanja njihovih ličnih podataka i telefonskog broja u javnom telefonskom imeniku, te da se na zahtjev svakog pretplatnika isprave ili povuku njegovi lični podaci iz javnog telefonskog imenika, saopćeno je iz Agencije za zaštitu podataka BiH.

Postupajući po nalogu Agencije, BH Telecom d.d. Sarajevo je svojim pretplatnicima omogućio besplatnu uslugu zabrane davanja informacija o pretplatničkom telefonskom broju.

To znači da, na zahtjev sadašnjeg pretplatnika, njegovi podaci neće više biti u javnom telefonskom imeniku, dok se podaci budućih pretplatnika neće objavljivati bez njihove prethodne saglasnosti.

U Agenciji navode kako građani neće morati plaćati ovu uslugu u idućem razdoblju, koja sukladno evropskim standardima, treba biti besplatna.

BH Telecom d.d. Sarajevo je prvi telekom operater u BiH koji je primijenio evropske standarde o zaštiti podataka u pogledu upisivanja ličnih podataka u javni telefonski imenik pretplatnika.

“Ovom prilikom pozivamo i druge telekom operatere u BiH da slijede pozitivan primjer BH Telecoma d.d. Sarajevo, u cilju osiguranja zaštite prava na privatnost, na koje imaju pravo svi građani u Bosni i Hercegovini”, navodi se u saopćenju.

oslobođenje.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close