Kultura

“Tariqa Ramadana pokušavaju demonizirati”

Bliski malezijski saradnik islamskog mislioca i profesora islamskih studija na Oxfordu Tariqa Ramadana (55) koji je jučer priveden u Francuskoj zbog optužbi za silovanje, izrazio je razočaranje jer je, kako je kazao, taj istaknuti učenjak već proglašen krivim, iako nije ni izašao pred sud, piše bh. informativni servis INS.

Dr. Ahmad Farouk Musa, čiju organizaciju IRF u Kuala Lumpuru 2009. godine pokrenuo upravo Ramadan, izjavio je kako su neki, uključujući i feminističke krugove, zaboravili na pravnu maksimu o nevinosti dok se ne dokaže suprotno, te da je teret dokazivanja na onima koji optužuju.

Ramadana je za silovanje optužila Henda Ayari. Ona tvrdi da ju je Ramadan silovao na Muslimanskoj konferenciji 2012. godine, a on je protiv nje podnio prijavu zbog klevete.

Jedan je od najznačajnijih islamskih intelektualaca današnjice, ranije je odlučno odbacio optužbe za silovanje u Francuskoj, ali i za navodno seksualno zlostavljanje nad maloljetnicama u Švicarskoj.

Tariq Ramadan (55), unuk osnivača egipatskog Muslimanskog bratstva Hasana el-Bennae i briljantan govornik, uživa veliku popularnost u muslimanskim krugovima.

Henda Ayari, koja stoji iza optužbi protiv Ramadana, doživjela je transformaciju iz selefizma u sekularnu feministicu, a „prigrlili su je i desni krugovi“, prenosi FMT News.

Ayari je najprije u svojoj biografiji iz 2016. godine „J'ai choisi d'être libre“ (“Izabrala sam biti slobodna”) otkrila da je silovana, ali je tamo napadača nazvala imenom “Zubair”.

Ramadana je direktno optužila tek u oktobru prošle godine, a tvrdila je da je šutjela “iz straha”.

Ramadan je čest učesnik francuskih televizijskih rasprava, a kritizira islamske učenjake koji „doslovno tumače vjerske tekstove“, što rezultira ekstremnim ideologijama. Također, kritizirao je i lokalne političare u Maleziji.

Osim što je bio meta selefijskog lobija u Francuskoj zbog umjerenih stavova, također je napadnut od francuske ekstremne desnice. Optužili su ga za „promicanje militantne Islamske države“.

Dr. Farouk je rekao da Ramadan “ima mnogo neprijatelja”, a s njim je razgovarao telefonom prije dvije sedmice.

„Osjetio sam samopouzdanje u njegovom glasu“, rekao je.

Dr. Farouk je podsjetio kako je grupa za podršku Ramadanu objavila 15 činjenica koje ukazuju na nevisnost tog intelektualaca.

Odbor za podršku Tariqu Ramadanu objavio je otvoreno pismo u kojem tvrdi da su optužbe Ayari dio dugogodišnje kampanje protiv tog intelektualca s ciljem njegovog demoniziranja, i to još od devedesetih godina.

“Iste optužbe su dio trajne kampanje koja ga je pokušala demonizirati još od početka njegova angažmana kao intelektualca i aktivista početkom devedesetih godina. Profesor Ramadan i njegove ideje nikada nisu ostavljale ljude ravnodušnim.

Ali umjesto da se suoče s njim u otvorenoj raspravi, njegovi ideološki i politički protivnici nepogrešivo su koristili najsloženije metode kako bi ga diskreditirali kao muslimanskog intelektualca i diskreditirali njegovo mišljenje “, navedeno je u pismu koje je prikupilo više od 20.000 potpisa podrške na web stranici peticije Change .org.

Ramadan tečno govori francuski, engleski i arapski jezik. Magistrirao je francusku književnost i doktorirao na arapskim i islamskim studijima na Univerzitetu u Ženevi.

Uz rad na Oxfordu, također je gostujući profesor na Univerzitetu Hamad Bin Khalifa u Kataru. Zbog kritika tamošnjim vladama, Ramadanu je zabranjen ulazak u Tunis, Egipat, Saudijsku Arabiju, Libiju i Siriju.

 

Životna drama Tariqa Ramadana

 

Poznati islamski mislilac i profesor islamskih studija na Oxfordu Tariq Ramadan (55) priveden je u srijedu na saslušanje u Francuskoj nakon optužbi za silovanje.

Izvori agencije Reuters, navode da je otvorena preliminarna istraga nakon što su podnesene dvije prijave.

 

Jedan je od najznačajnijih islamskih intelektualaca današnjice, profesor Univerziteta Oxford, ranije je odlučno odbacio optužbe za silovanje u Francuskoj i navodno seksualno zlostavljanje nad maloljetnicama u Švicarskoj.

Tariq Ramadan (55), unuk osnivača egipatskog Muslimanskog bratstva Hasana el-Bennae i briljantan govornik, uživa veliku popularnost u muslimanskim krugovima.

AVT_Henda-Ayari_8870.jpg - Životna drama Tariqa Ramadana

Henda Ayari: Teško optužuje Ramadana

Kako prenose svjetske agencije, protiv njega su podignute dvije tužbe za silovanje u Francuskoj, usred vala koji je uslijedio nakon afere Weinstein, po imenu američkog moćnog producenta optužena za silovanja i seksualne napade.

Ramadan je na Facebook stranici u novembru 2017. osudio “kampanju klevete” koja okuplja njegove “vječne neprijatelje”. Kazao je kako je “miran i odlučan”.

Njega je za silovanje optužila Henda Ayari, koja tvrdi da ju je Ramadan silovao na Muslimanskoj konferenciji 2012. godine. Ramadan je protiv prijaviteljice podnio prijavu zbog klevete.

Ramadan je uzeo dopust s Oxforda do razjašnjavanja cijelog slučaja.

“Zajedničkim dogovorom koji smjesta stupa na snagu, Tariq Ramadan, profesor savremenih islamskih studija suspendiran je sa Sveučilišta Oxford”, objavilo je u novembru 2017. ugledni univerzitet.

Naglasili su da „dopust ne implicira nikakvu pretpostavku ili prihvaćanje krivice i omogućava profesoru Ramadanu da odgovori na iznimno teške optužbe koje ga terete a koje kategorički negira”.

Ramadan je otac četvero djece, oženjen već 30 godina.

 

ins.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close