Tariq Ramadan: Zapad ne želi demokratiju u islamskom svijetu

Tariq Ramadan, ugledni profesor islamskih studija s Oksforda i jedan od najpoznatijih islamskih mislilaca u Evropi u intervjuu za BBC izjavio je da posljednja dešavanja u Egiptu i licemjerna uloga zapadnih zemalja jasno pokazuju da Zapad ne želi demokratiju u islamskome svijetu, javlja dopisnik agencije Anadolija.

“Mislim da će nakon posljednjih dešavanja u Egiptu i privođenja njihovih članova i lidera od strane vojske, Muslimansko bratstvo će nastaviti djelovati mirno i u podzemlju. Ali se neće pretvoriti u ekstremnu organizaciju”, smatra Ramadan.

Dodao je da je vojni udar i nasilje koje je uslijedilo pokazuju da se Egipat pretvara u politički sistem kao u vrijeme Hosnija Mubaraka.

“Trenutno se sudi Muhammedu Mursiji koji je svrgnut 3. jula od strane egipatske vojske. Istovremeno je Mubarak na slobodi nakon čudnog sudskog procesa. Sada je više nego evidentno da je Egipat pred povratkom u eru Mubaraka”, kazao je Ramadan.

Izjavio je da Muslimansko bratstvo nikada nije pozivalo egipatski narod na borbu protiv egipatskih kršćana.

“Muslimansko bratstvo je, štaviše, uvijek bilo vrlo blisko sa kršćanima Egipta i imali su iste ciljeve za vrijeme Mubaraka kada nisu mogli slobodno djelovati. Mislim da su strane obavještajne službe odigrale značajnu ulogu u navođenju na paljenje crkava u Egiptu. Članovi Muslimanskog bratstva nisu palili i skrnavili vjerske objetke egipatskih kršćana. Mursi je u nekoliko navrata kazao da su kršćani jednaki građani Egipta”, rekao je Ramadan.

Istakao je da zapadne zemlje ne žele pravu i stabilnu demokratiju u arapskom svijetu prema kojem se ponašaju licemjerno.

“Članovi Muslimanskog bratstva nisu teroristi i ekstremisti. Odnos Zapada prema Arapima je nejasan. Nije više pitanje da li arapske zemlje žele demokratiju nego je pravo pitanje da li je Zapad spreman za demokratiju u arapskome svijetu”, smatra ugledni učenjak.

Na kraju je kazao da Sjedinjene Američke Države (SAD) podržavaju nedemokratske i autoritarne arapske režime zbog svojih nacionalnih interesa.

“SAD podržavaju Saudijsku Arabiju koja, opet, kaže da za demokratiju nema mjesta u islamu. SAD podržavaju i vojske u arapskim zemljama. Ali, ne zaboravimo da moć vojske u demokratijama mora biti ograničena i da u demokratijama nema mjesta nasilju”, rekao je Ramadan.

(Anadolija/md)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close