Kultura

Tanja Stupar Trifunović dobila Evropsku nagradu za književnost!

Književnica iz Banjaluke Tanja Stupar Trifunović dobila je Evropsku nagradu za književnost!

(Buka)

Nagrađen je Tanjin roman “Satovi u majčinoj sobi”. Obrazloženje nagrade na ovom LINKU.
Tanja Stupar – Trifunović, rođena je u Zadru 1977. Diplomirala je na Filološkom fakultetu, Odsjek srpski jezik i književnost u Banjaluci. Do sad je objavila četiri knjige poezije, knjigu priča i roman. Radovi su joj prevođeni na engleski, njemački, poljski, slovenački, makedonski danski  i francuski.

Knjiga “O čemu misle varvari dok doručkuju” je nagrađena nagradom UniCredit banke za najbolju knjigu objavljenu u BiH u 07/08  i bila je u užem izboru za književnu nagradu za Istočnu i Jugoistočnu Europu (CEE Literature Award).

Knjiga poezije ”Glavni junak je čovjek koji se zaljubljuje u nesreću” nagrađena je Književnom nagradom  ”Fra Grgo Martić” za najbolju knjigu poezije, za 2009. godinu.  Roman “Satovi u majčinoj sobi” nagrađen je trećom nagradom na konkursu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva RS “Zlatna sova” za najbolji neobjavljeni rukopis romana u 2014. godini. Dobitnica je nagrade Počasno Racinovo priznanje 2014. godine.

Zastupljena je u više antologija i izbora iz poezije i proze, u zemlji i inostranstvu. Glavni i odgovorni urednik je časopisa za književnost umjetnost i kulturu “Putevi”, a zaposlena je u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS.

Iz ranijeg intrevjua za BUKU:

Zbog čega ste se odlučili da se za svoj prvi roman “Satovi u majčinoj sobi” suočite sa temom majke?

Neke izbore radimo svjesno, a na neke utiče naše nesvjesno, ono je vjerovatno uticalo i na mene u trenucima kada se roman uobličavao oko svoje centralne teme – majke. Tu su bila i pitanja o majčinstvu potaknuta činjenicom da sam i sama postala majka. Zapitanost – kada postajemo majke šta je to što preuzimamo kao već gotovu sliku, društveni konstrukt, šta je ono što se vidi iz perspektive samog djeteta, i konačno šta to biti majka znači za samu ličnost kako se ona pronalazi ili gubi (ili i jedno i drugo) u toj ulozi. Sa te strane u romanu me nije zanimao samo fenomen majčinstva već složeni sistem uloga sa kojim se žene manje-više uspješno nose (od djetinjstva do zrelosti). Krize u koje neminovno upadaju jer su i one dio procesa sazrijevanja.  I sa druge strane već ponuđeni književni i kulturni obrasci koje roman takođe preispituje. Ali sve ovo sada je ‘naknadna pamet’, a samo pisanje romana je kao kada uđeš u rijeku i ta rijeka itekako svojim tokom i snagom utiče na oblikovanje knjige. Da tako kažem – zaronila sam u priču koja me je privlačila i izronila iz nje onoliko ‘stvari’ koliko sam mogla ponijeti u tom trenutku. Inače, to je vrlo složena i gotovo neiscrpna tema.

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close