-TopSLIDEBiHPolitikaRegionSvijet

Tanja Fajon: “Plašim se za Bosnu i Hercegovinu…”

“Za Bosnu i Hercegovinu se plašim, jer još ne vidim dovoljno političke volje i saradnje na lokalnoj bazi. Još možemo osjetiti parcijalne interese političkih elita”, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Tanja Fajon, evropska parlamentarka.

Trenutno je predsjedavajuća Odbora Evropskog parlamenta za Srbiju te je posrednica u dijalogu između vlasti i opozicije u toj zemlji.

Od 2009. godine bavi se pitanjem Zapadnog Balkana, najprije kao članica Delegacije za odnose s Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom.

Prema njenim riječima, Bosna i Hercegovina ima značajnu ulogu u regionu zbog svog jedinstvenog geografskog položaja, jer se nalazi na vanjskog granici s Evropskom unijom. Naglašava kako bi oni koji čine vlast u Bosni i Hercegovini, trebali imati zajednički cilj, a to je pristup Evropskoj uniji.

Na upit hoće li dolaskom Joea Bidena na mjesto predsjednika SAD-a doći do zajedničkog kursa EU i SAD-a prema BiH, Fajon je kazala da je Biden čovjek koji dobro poznaje našu regiju, posebno Bosnu i Hercegovinu, te da zbog toga misli da je to već veliki napredak za saradnju.

“Unija i Amerika, kao i brojne međunarodne institucije, moraju povećati međusobnu saradnju, uzeti u kontekst lokalne aktere iz originalnih područja. Zajednički kurs bi svakako trebao postojati u smislu podržavanja i pomoći postkonfliktne obnove i institucionalnih reformi, naročito u području pravosuđa, vladavine prava i, naravno, poboljšanju socioekonomskih standarda”, kazala je Fajon za RSE.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close